Natuurgebied Sleenerzand

Vlak bij Schoonoord vind je het grote natuurgebied met Celtic fields Sleenerzand. Je ziet er een grote afwisseling van verschillende soorten begroeiing. Er bevinden zich zo'n 45 grafheuvels, en het Hunebed de Papeloze kerk, waar je kan ervaren hoe ze er werkelijk bij lagen zo'n 5000 jaar geleden.

Loof- en naaldbos staan om de ronde pingo ruïnes. Dit zijn meertjes of ook wel gletsjerkuilen genoemd die hun oorsprong uit de ijstijd hebben. Maak je een wandeling door dit gebied kom je ook nog een monument gemaakt van delen van een neergestort vliegtuig tegen en een onderduikershol. En dit alles vlakbij de Celtic fields waar de eerste boeren van Nederland zich vestigden.

Galgenberg

Grafheuvel velden

Op het Sleenerzand ligt een grafheuvelveld, het is een veld waar 45 heuvels gebouwd zijn om mensen te begraven. Uit onderzoek blijkt dat het grafheuvelveld waar ook grafheuvel de Galgenberg aan ligt, uit drie fase zijn opgeworpen. Dit vond plaats in de Bronstijd, zo tussen 2000 en 1200 v.Chr.

In de eerste periode had de heuvel er een greppel omheen. En in de 2e en 3e periode stond er een krans van palen aan de heuvelvoet.

Galgenberg

Er werden tijdens de onderzoeken in 1934 en 1938 verschillende graven blootgelegd. Het centrale graf van de 2e periode behoorde tot de rijkste van Drenthe. Naast een aantal bronzen voorwerpen, zijn er ook 2 gouden oor spiralen gevonden.

Hoewel er geen bewijs voor gevonden is, heeft er in de middeleeuwen op deze berg waarschijnlijk een galg gestaan. De naam van de heuvel duidt daarop, en er is in de buurt een skelet uit die periode gevonden.

De palen krans die nu opnieuw in 1996 hier geplaats is geeft weer hoe de heuvels eruitzagen in de 2e en 3e periode

Hunebed D49

Op het Sleenerzand is de oudste en tevens het meest in het oog springende overlevering uit de historie wel Hunebed D49 of wel de Papeloze kerk. Tot aan 1959 was dit hunebed in zeer vervallen staat. Veel stenen waaronder de reuzen deksteen van 25.000 kilo, moesten van andere plaatsen uit Drenthe opgehaald worden.

Goed is te zien dat er bij de reconstructie gekozen is om de helft onder de dek heuvel te maken zoals men dat ook met het hele hunebed deed 5000 jaar geleden.

Papeloze kerk

De naam Papeloze kerk (protestantse kerk) stamt uit de 16e eeuw. En deze naam is te danken aan de toen verboden protestantse hagenpreken die bij het hunebed werden gehouden.

In 1566 hield Menso Alting de preken en was een voormalig katholieke priester, ook wel "paap" genoemd. Omdat hij dus geen priester meer was kreeg deze preek plek de naam Papeloze kerk. In deze tijd stonden hier geen bomen en was deze plek meer een verhoging met stenen in een open veld.

Restauratie Hunebed

Restauratie in 1959

Onder leiding van de Nederlandse archeoloog Albert van Giffen (1884-1973) heeft het hunebed met stenen uit de omgeving een complete restauratie ondergaan.

"Het hunebed verkeert in een zeer gehavenden staat; de oorspronkelijke toestand is bij benadering nog wel herkenbaar", Aldus archeoloog van Giffen in 1918. Het hunebed lag in een kuil in het midden van de nog grotendeels aanwezige dek heuvel.

Papeloze kerk voor de restauratie

Veel stenen waren echter weg, en voor de restauratie waren maar liefst 31 stenen nodig: 4 enorme dekstenen (waaronder dus de 25.000 kg wegende grote deksteen), 2 sluitstenen, 5 poortstenen en 20 kransstenen. Bovendien een hele hoop stop- en pakstenen, een drempelsteen en vloerkeitjes. (Bron: Atlas bij "De Hunebedden in Nederland", dr.A.E.van Giffen, 1925)

De dek heuvel is als enige in Drenthe voor de helft gereconstrueerd om te laten zien hoe de opbouw van dit grafmonument vroeger plaatsvond. De vloer van het hunebed bestaat uit veldstenen waarover een laagje graniet gruis werd gestrooid.

Monument archeoloog van Giffen

Vliegtuig monument

In het Sleenerzand komt bijvoorbeeld ook recentere historie aan de orde. Zo ligt er het monument van wrakstukken van het Engelse vliegtuig dat in 1943 neerstortte.

In heel Nederland en zeegebieden liggen wel 6000 wrakstukken van neergeschoten vliegtuigen uit de 2e wereldoorlog. Zo ook van een Engelse bommenwerper die op 14 mei 1943 was neergestort in het Sleenerzand.

In de oorlog kregen 4 jongens die samen naar school fietsten, het idee om de wrakstukken te verzamelen. De Duitsers hadden de meeste onderdelen al meegenomen, maar het jonge bos was dicht begroeid en daardoor moeilijk begaanbaar. Direct na de oorlog besloten ze om op de plek waar het vliegtuig neerstortte een monument te maken.

Bommenwerper restanten zoeken.

Helaas verdwenen delen van het monument en begon het na 30 jaar verwaarloost te geraken. Ze besloten in 1975 het monument duurzaam te maken en goten een aantal delen in een betonnen constructie.

Bommenwerper crash monument

De Engelse 4-motorige Halifax bommenwerper maakte deel uit van een luchtvloot van 446 bommenwerpers. Het werd op 14 mei om 2:30 uur s’ nachts neergeschoten door een Duitse jager. Alle 7 bemanning leden zijn omgekomen en zijn begraven op de algemene begraafplaats in Sleen. Hun namen staan nu op het monument.

Wandelroutes Sleenerzand

2 wandelroutes starten vanaf de parkeerplaats aan de Slenerweg, Schoonoord. De blauw aangegeven Vosseven route en de Rondwandeling met oranje bordjes. Je kan ook beide routes combineren.

Ook kan je via de Vosseven route de Acheologische route op en kom je onder andere langs de Galgenberg en de Papeloze kerk.

Parkeren aan de Slenerweg: 

WandelRoute Afstand
Rondwandeling 4,5 km
Vosseven route 5,5 km
Archeologische route 2,3 km

Tip: Wil je liever alleen de Archeologische route lopen, parkeer je liever iets noordelijker aan dezelfde kant van de weg. Je bent dan dicht bij de Papeloze kerk.

Bezienswaardigheden Sleenerzand

Sleenerzand kaart Omgeving Sleenerzand. Klik op de kaart om te vegroten.

Behalve 8 wandelroutes, staan er op de kaart bij de parkeerplaats ook 13 bezienswaardigheden aangegeven. Wel zo gemakkelijk om te zien hoe je wil wandelen.

Nummer Bezienswaardigheid Op route
1 Zeven markenpunt Kijl route
2 Kielse Kei Kijl route
3 Gletsjerkuil Ijsbaanroute
4 Mierenhopen Mieren route
5 Beeld voor Toos Goorhuis Mieren route
6 Hunebed Papeloze kerk Archeologische route
7 Celtic fields Archeologische route
8 Grafheuvel Galgenberg Archeologische route
9 Bos van de toekomst Meeuwenven route
10 Stuifzand -natuurreservaat Rondwandeling
11 Gedenksteen Rondwandeling
12 Vliegtuigmonument Rondwandeling
13 Onderduikershol Vossenven route

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs Ideaal voor gezinnen.

Heerlijk zwemparadijs en super veel ander vermaak voor jong en oud. Vlak bij vestingstad Coevorden, en Plopsaland om de hoek.

Wist je dat?

Drenthe hoogte kaart.
  • Drenthe in de prehistorie dichter bevolkt was dan de randstad?
  • Dat het Drentse woord "smok" kus betekend?
  • Dat het Hof van Saksen 768 meter aan glijbanen heeft?
  • Centerparks de huttenheugte zijn dome volledig heeft vervangen in 2021?
  • Dat het Vakantiepark Puur Exloo super deluxe is?

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 600 meter met de glijbaan kan!

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparks in Huttenheugte! title= Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Fletcher

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden. Fletcher logo.

  • Zie de aanbiedingen
    bij onze partners:
  • Vakantieparken
  • Centerparcs logo.
  • Landal logo.
  • Roompot logo.
  • De Jong Intra logo
  • Arrangementen
  • Voordeeluitjes logo
  • Hotels
  • Hotel De Bonte Wever logo
  • Fletcher logo.
  • Accommodaties
  • Natuurhuisje-logo
  • booking.com logo
  • Heerlijke huisjes logo
  • Tui logo
  • Boeren glampings
  • Boerenbed logo
  • Farmcamps logo
  • Campings
  • Anwb logo
  • Eurocampings logo