Landal Centerparcs Fletcher Voordeeluitjes Booking.com Booking.com Farmcamps Heerlijke huisjes De Bonte Wever Natuurhuisje Boerenbed
Samenwerken Contact Cookie info Disclaimer
Wandelen Borger

Wandeling vanuit Borger Hunebedcentrum, langs het Buinen-Schoonoord kanaal

Je ziet op deze wandeling 3 (of zelfs 8) hunebedden, waaronder ook de grootste van allemaal hunebed D27.
We wandelen langs de vele Hondsrug glooiingen. Het dal, waar ook het kanaal in ligt, stroomt zichtbaar van de Hondsrug af. Maar liefst 3 oude sluisjes lopen hier continu over, en vallen elke keer zo'n 1,5 tot 2 meter lager.

Wandel informatie startende vanuit Borger.

8,83 km
Duur 01:58 uur
Parkeren Hunebedcentrum Borger
Hunebedstraat 27, 9531 JT Borger
  • Gpx-route en onderstaande beschrijving volgen route tegen de klok in.
  • Parkeren is gratis bij het Hunebedcentrum. Evenals het bezoek aan hunebed D27.
Weer verwachting Drenthe.
tip:
Op de route zelf zijn geen drankgelegenheden en is grotendeels zonder schaduw. Op warme en zonnige dagen neem je genoeg te drinken mee.
  • Gpx-route en onderstaande beschrijving volgen route met de klok mee.
Download GPX-route Tickets hunebedcentrum

Wandelroute beschrijving Borger.

We parkeren bij het Hunebedcentrum, even buiten het centrum van Borger. Waar we naderhand nog even een kijkje gaan nemen. Appeltje in de tas en genoeg te drinken mee, het wordt namelijk een zonnige middag. We zien hier en daar families picknicken. Langs de grote mammoeten lopen we het pad op richting het kanaal.

Mammoeten.
Mammoeten langs het pad in Borger.

We lopen tot aan het kanaal Buinen-Schoonoord en slaan rechtsaf. Met een flauwe bocht lopen op een paadje langs het kanaal en kunnen hem daarna met een brug oversteken. Dan de parallel weg van de Buinerstraat op. Die we na zo'n 500 meter over steken. Daar, in het weiland, zien we omringt door groen, 2 hunebedden vlak bij elkaar liggen.

2 hunebedden D28 en D29 in de verte.
Midden op en bebost "eiland" in een weiland loop je over het pad naar hunebedden D28 en D29.

Hunebedden D28 en D29.

Van de 52 hunebedden in Drenthe, staan er maar liefst 16 (8x2) in paren. Er zijn zelfs 2 groepjes van 3. Hier komen we aan bij D28 en D29 en die vormen zo'n paar.

Hunebed D28

D28, had van oorsprong 4 dekstenen en nu nog maar 3, en ligt er verder netjes bij. Het heeft een lengte van 7,45 meter. De langste deksteen is 3,03 meter en de breedste 1,74 meter. Ter vergelijk: een Volkswagen Kever is 4,07 x 1,54 meter.

Tijdens onderzoek in 1927, zijn er hier kralen gevonden. De kralen zijn gemaakt van opgerold koperdraad. In een (steentijd) waarin de rest van Nederland nog nooit van metaal gehoord had, een zeer bijzonder stuk. Daarom zijn ze ook de oudste metalen voorwerpen gevonden in Nederland.

Twee hunebedden bij elkaar.
Het hunebed paar D28 en op de achtergrond D29.

Hunebed D29

D29 had 3 dekstenen, en nu 2. Het ligt er iets gehavender bij. Het heeft een lengte van 7,50 meter. Bijzonder aan dit hunebed is dat de 2 dekstenen die er nu op liggen, eigenlijk afkomstig zijn van 1 grote steen. Of de steen gespleten is door het trechterbekervolk, en hoe dan is niet met zekerheid te zeggen.

Hunebed D29 Borger bekijken in 3D.

(CC by The Groningen Institute of Archaeology)

Het glooiende beekdal

We lopen een stukje terug en slaan het pad in om dit prachtig glooiend beekdal in te lopen. Over een afstand van 3 km, lopen we bijna 10 meter naar beneden stroomafwaarts. Links van ons zien we door de bomen, weilanden naar het kanaal zakken. Achter het kanaal klimmen ze juist weer hoger naar de horizon. Rechts van ons zijn ook de rondingen van de Hondsrug duidelijk te zien. Akkers met verschillende begroeiingen draperen zich er als een lappendeken overheen.

De oude spoorbrug

Hier liep vroeger de spoorlijn Emmen-Stadskanaal. Aangelegd door de Noordooster-Lokaalspoorweg in 1905. De houten boogbrug die er nu ligt, is recentelijk op de stenen onderbouw geplaatst. Duidelijk is nog te zien dat het om een draaibrug ging: De fundering voor het draaipunt ligt namelijk in het kanaal.

Oude draaibrug fundering, nieuwe (vaste) brug.
Houten boogbrug over de oude spoorbrug fundering dat ongetwijfeld een draaibrug is geweest.

Hoewel verscholen in zijn eigen tuin, kan je aan de overkant de brugwachterswoning zien. Niet te missen met nummer 10A groot op de muren.

Provinciaal monument ophaalbrug Bronneger

Op het verste punt van deze wandeling, Lopen we langs een oude laad- en loskade. Deze ligt vlak bij ophaalbrug Bronneger. De ijzeren brug is gerenoveerd in de jaren 70 en nog intact, maar de mechaniek voor de ophaalfunctie is verwijderd.

Ophaalbrug uit 1927.
Monumentale geklonken ijzeren ophaalbrug uit 1927.

Net achter deze brug zit de aansluiting met het niet gekanaliseerde Voorste Diep, een aftakking van de Hunze.

Buinen-Schoonoord kanaal

Dit kanaal is aangelegd als een werkverschaffingsproject tussen 1926 en 1930. Het hoogteverschil werd opgelost door 5 sluizen. 3 daarvan gaan we nog tegenkomen tijdens deze wandeling.

Hand in hand ging het neerwaarts met de exploitatie van zowel het kanaal, als het spoor Zwolle- Stadskanaal. Station Drouwen, bevond zich op 500 meter van deze brug en werd dan ook in 1964 gesloten. Sinds 1966 is de beroeps scheepvaart op het kanaal ook gestopt.

Bronneger

We slaan links af en dan weer links om het esdorp Bronneger door te lopen. Hier op de oostflank van de Hondsrug vestigden zich al boeren in de 13e of 14e eeuw. De lichte glooiingen zijn ook hier te zien en sluiten aan op het Kanaal en het niet-gekanaliseerde Voorste Diep. In Bronniger staan mooie huizen en boerderijen.

Mooi huis in esdorp Bronneger.
Mooie huizen en leuke boerderijen in esdorp Bronneger.

Hunebedden in Bronneger

Mocht je geïnteresseerd zijn het oudste hunebed van Nederland, is die net even buiten Bronneger te vinden. Je zal even van de wandelroute af moeten, maar je krijgt er dan ook gelijk 5 te zien!

Aan de Steenakkersweg vind je dan eerst D23, D24 en D25 en liggen vlak bij elkaar. 100 meter verder ligt D21 en is vermoedelijk de oudste van Nederland. Daarnaast ligt D22. Deze is met zijn 4,5 meter lengte het kleinste hunebed van Nederland.

Kanaal met sluizen

Vanuit Bronneger lopen we over het schelpenpad terug naar het kanaal. Deze kunnen we namelijk helemaal wandelend terug volgen. Rustig kabbelt het water hier van sluis naar sluis. Bij elke sluis valt het water weer 1,5 tot 2 meter lager.

Sluis
Eén van de vijf sluizen in het Buinen-Schoonoord kanaal.

Nederlands oudste watermolen

Op deze plek zijn brokken molensteen en 45 eikenhouten palen gevonden. Ze behoorden tot een grote watermolen. In een bocht van een meander van het Voorste Diep is de fundering in kaart gebracht door archeologen. Ze schatten in dat de molen stamt uit de 10e of 11e eeuw. Daarmee is de molen wellicht de oudste watermolen van Nederland.

Wie de eigenaar was is niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat het om een kostbaar bouwwerk ging. Daarmee is het waarschijnlijk een landheer, of bisschop. Boeren uit de omgeving konden hier hun graan laten malen.

Pause!
Heerlijk even pauze in het gras naast de sluis.

Hoogtepunt Hunebed D27

We lopen weer langs de mammoeten terug richting het Hunebedcentrum. Hierachter ligt hunebed D27 en is het grootse hunebed van Nederland. De imposante rij van 9 dekstenen liggen allen op de zij- en sluitstenen.

Hunebed D27
Het grootste hunebed van Nederland: D27
Tickets hunebedcentrum