De orde van het heilig kruis is opgericht in Luik. Het kreeg in 1214 pauselijke goedkeuring en er werden meer kloosters opgericht in België, Nederland en Duitsland. De kruisbroeders of kruisheren waren voornamelijk priesters die zich in de loop der tijd ingezet hebben voor een aantal sociale en maatschappelijke doelen.
Ook waren ze tegen wapengeweld als middel om het Godsrijk te realiseren. Ze gaven onderwijs, (geestelijke) zorg, verzorging van pelgrims en kruisvaarders, en deden maatschappelijk werk. In hun preken staken ze vaak af tegen onechtheid en stimuleerden ze authenticiteit, tolerantie en saamhorigheid.
Rond 1410 ging de vervallen orde, een aantal herzieningen doorvoeren. In kloosters werd gezwegen, privébezit werd verbannen en nadruk werd vooral gelegd op contemplatie.
Klooster ter Apel werd gebouwd tussen 1465 en 1561. Het klooster kreeg de naam Domus Novae Lucis, wat 'het huis van het nieuwe licht' betekent. Vanuit het moederklooster, het kruisheren klooster dat in Ems stond, werden 4 priesters gestuurd.
Dagen
|
Openingstijden
|
---|---|
dinsdag t/m zaterdag | 11.00 - 17.00 uur |
zon- en feestdagen | 13.00 - 17.00 uur |
Maandagen, Carnavalszaterdag, Koningsdag, Eerste Kerstdag, Oud- en Nieuwjaarsdag | gesloten |
Je kunt vanaf dit adres ook leuke wandel- en fietstochten maken. Vlak naast het klooster ligt hotel/café Hotel Boschhuis, dat per 1 juni weer open is.
Hier start de 14 km lange MTB-route Ter Apel. Deze route is onderdeel van het 200 km lange Mountainbike netwerk Westerwolde.
Behalve het klooster met de kerk, werd er ook een perkamenthuis, poortgebouw, watermolen, bak- en brouwhuis en een gastenverblijf gebouwd. De tand des tijds hebben de meeste van deze gebouwen in verval doen raken en zijn gesloopt. In 1755 werd de westgevel van het klooster ook afgebroken.
Vanaf 1930 zijn er een aantal restauratiewerkzaamheden geweest. De oude overwelfde gangen zijn nu in prachtige staat en de vele oude kamers, evenals de kerk, laten hun glorie weer volop zien.
Vanaf 1992 behoort het Klooster tot de monumentenzorg. Er is in 2001 een geheel nieuwe westgevel aangebouwd en op de binnenplaats is een kruidentuin met 130 soorten kruiden en planten gekomen.
Je bezoek loopt door prachtige gewelfde gangen met glas in lood ramen die het zonlicht doorlaten. In de kerk zie je oude beelden, houten kerkmeubilair, het altaar en het pijpenorgel.
In de kelder van het klooster staan nog steeds de vaten met bier en kan je daar ook bier kopen. De geschiedenis van het bierbrouwen gaat al terug naar het oude Thebe in Egypte, waar het brood al 4000 jaar geleden, geweekt werd in water en zo begon te gisten.
Al vanaf 1465 brouwden de kruisheren samen met de Norbertijnen in Emden bier. In het brouwhuis, dat op het terrein van het klooster stond, werd vanaf 1521 ook zelf gebrouwd en ze noemden het bier dan ook Domus Novae Lucis.
Nu zijn er verschillende bieren te koop onder de naam De Kruisheren Bieren.