Bezoek de mooiste hunebedden met de meeste dekstenen van Drenthe.
In Drenthe vind je vrijwel alle hunebedden van Nederland. Kom je over de Hunebed Highway, heb je maar liefst 45 hunebedden die je kan bezichtigen.
★
★
★
★
★
★
Check welke hunebedden je het mooiste vindt en combineer je bezoek met een wandeling of fietstocht. Wil je nog meer uitgebreide informatie of weten door wie deze bouwwerken zijn gemaakt en waarom? In het Hunebed centrum nemen ze je mee terug in de tijd en antwoorden al je vragen.
Waar liggen de mooiste hunebedden van Nederland? Bekijk de kaart met alle hunebedden van Nederland en het aantal dekstenen!
Overzichtskaart van alle hunebedden in Nederland met het aantal dekstenen.
In Nederland staan 54 hunebedden. Het aantal dekstenen (die stenen die het dak vormen) loopt soms op tot wel 9.
In de kaart wordt het aantal dekstenen getoond als je op het hunebed icoontje tikt of met de muis naar wijst. De meeste liggen in de buurt van de Hunebed Highway. 2 Hunebedden liggen in Groningen, de rest in Drenthe.
Hoe oud zijn de hunebedden?
De hunebedden in Nederland zijn allemaal gebouwd tussen 3350 en 3050 v.Chr. Ze zijn daarmee nog ouder dan de eerste piramiden die in Egypte gebouwd werden.
Hunebed abc: Alle informatie over hunebedden in Drenthe
De stenen van hunebedden lagen vroeger onder de grond. Je liep dan naar beneden om onder de poortsteen je entree te maken. Het dak was gemaakt van de zware dekstenen, terwijl de afgevlakte draagstenen de zijkanten vormden. Als vloerbedekking een legde men een keienvloer met gruis. Aan het einde van de gang werd een afgevlakte sluitsteen geplaatst. Voorts werden er met kleine stopstenen eventuele gaten opgevuld.
Hunebed boven- en zij aanzicht.
Aan de voet van de dekheuvel, werden de kleinere kransstenen geplaatst. Doordat mensen deze gemakkelijk konden verplaatsen, zijn deze in de loop der tijd vaak weggehaald om elders te gebruiken.
Hunebed D27 in Borger. Met rechts op de achtergrond
het Hunebedcentrum.
Vele mensen zullen het met mij eens zijn dat dit hunebed het mooiste en indrukwekkendst is. Er zijn zelfs verschillende redenen aan te geven waarom dat zo is. Op de eerste plaats is het met 22,55 meter lengte, de langste van allemaal. Voorts heeft ie ook nog eens de zwaarste deksteen van 20 ton. Verder is het opmerkelijk dat deksteen vijf+zes, twee helften van dezelfde steen zijn.
Als je meer te weten wil komen over hunebedden, is dit dé plek! Je kan hier namelijk ook naar het Hunebedcentrum.
Borger en haar glooiende omgeving is prachtig en bezaaid met hunebedden. Op deze wandeling over de Hondsrug kan je er maar liefst 8 bezoeken!
Hunebed D53 Havelte
Dit op 1 na grootste hunebed van Nederland is 18,90 meter lang en heeft 9
dekstenen. Het is door onderzoeker van Giffen tot 2 x toe gerestaureerd.
Onderzoek en vondsten D53.
De eerste keer in 1918 heeft er groot grond onderzoek plaatsgevonden, en zijn er vele (scherven van) trechterbeker-potten gevonden. Ook heeft men kralen, bijlen en crematie resten gevonden. In die tijd lag de kelder nog bedekt met platte roodachtige stenen en fijn gestampt granietgruis.
De 2e keer, ging het om het herstel als gevolg van de 2e wereld oorlog: De bezetter had de stenen in kuil gegooid, omdat er een vliegveld moest komen.
De vele vondsten, samen met recentelijke onderzoeken hebben een tipje van de sluier van onwetendheid opgelicht: Zo is nu bekend dat het hunebed in 3300 v. Chr. gebouwd is. Verder is het 600 jaar lang, tijdens de duur van de trechterbeker cultuur, gebruikt als grafkamer. In deze periode, zijn er 135 doden bijgezet. Dit zijn zowel volwassenen als jongeren. Tussen het verbrande botmateriaal zijn ook 2 berenklauwen gevonden. De sluier blijft liggen over het antwoord op de vraag of het hier om jachttrofeeën gaat.
D53 is een uniek hunebed omdat het als enige meerdere sluitstenen heeft.
Uniek aan dit hunebed zijn haar drie sluitstenen. Normaal is er altijd maar een sluitsteen aan elke kant. Maar hier is er tijdens de bouw voor gekozen om aan de linker zijde, één grote met daarnaast twee kleine te plaatsen.
Ligging in de natuur.
D53 ligt op nog geen 200 meter van D54. Dit hunebed is iets kleiner en heeft 6 van de oorspronkelijk 7 dekstenen. Samen liggen ze aan de voet van de 19 meter hoge Havelterberg.
Hunebed D53, komende vanaf de Havelterberg.
Deze hunebedden liggen aan de rand van het grote natuurgebied Holtingerveld. Hier is
de heide prachtig paars in de nazomer, en een bezoek meer dan waard! Mede hierom
staat dit hunebed dan ook op de 2e plaats.
Hunebed D18 Rolde
Hunebed D18 is met 12,6 meter en maar zeven dekstenen een stuk minder groot als de nummer een en twee uit onze top. We vinden dat hij echter opvalt door haar symmetrische vorm. Des te meer omdat het contrast met het nabij gelegen D17 scherp is. Ondanks dat D17 acht deksteen heeft en iets groter is, liggen er maar 1 deksteen volledig op de draagstenen. Een stuk rommeliger dus en misschien ook wel wat natuurlijker door de dikke eik die hier tussen groeit.
Hunebed D18 is al 5 keer gerestaureerd en als afbeelding op ansichtkaarten vroeger al te zien.
Hunebedden zijn in het verleden regelmatig door mensenhanden aangepast. Wat er
meestal het eerste gebeurde was dat de grond van de dekheuvel uitgegraven werd,
nieuwsgierig naar wat er te vinden was. De meeste hunebedden zijn nu, als een
skelet van een bouwwerk, geheel boven de grond.
De gegroepeerde stenen werden ook nogal eens door waanideeën in een kwaad
daglicht gezet. Met name in de middeleeuwen dwaalden hier heksen, of had de
duivel zelf ze daar neergegooid.
Dat de hunebedden in Rolde er relatief goed bij liggen is daarom ook bijzonder.
Temeer omdat de middeleeuwse kerk er vlak bij staat. De gemeenschap in Rolde
was wellicht wat milder ten opzichte van de steenhopen.
Hunebed d18 te Rolde in 1918.
De 2 bomen op de oude foto zijn er niet meer. De grote boom in het midden
is weg sinds 1984. De boom rechts is al omgewaaid in 1922.
Dit hunebed is al lange tijd een schilderachtige stek, nabij de
begraafplaats van Rolde. D18 vormt een paar samen met D17. Daar staat nu
nog steeds een boom bij.
Wandeling bij de hunebedden
Video van wandeling in de Drentsche Aa Van Rolde door beekdal De Slokkert en het Ballooërveld.
D45 ligt op een heuvel van de Emmerdennen.
Dit hunebed is, met 18,5 meter, het op 2 na grootste hunebed van Nederland. Het ligt prachtig in het heuvelachtige Emmerdennen op een zandberg. Het heeft 6 van de 9 dekstenen. De vele kransstenen zijn gereconstrueerd in 1957.
D45 ligt in het Emmerdennen natuur gebied. Dat ook dicht bij het centrum van Emmen ligt en 10 minuten lopen vanaf station Emmen. We hebben er onlangs nog een afwisselende wandeling gemaakt.
Koning Lodewijk Napoleon, zou hier met zijn paard op de grootste deksteen
gesprongen zijn. Er is daardoor een scheur in de steen gekomen, maar of dat echt gebeurd is, weten we niet zeker.
D43 Emmen Schimmeres
Dit hunebed is uniek in Nederland, want deze formatie stenen is wat men een langgraf noemt. Uit de trechterbekercultuur komen ze o.a. in Duitsland voor, maar dit is het enige langgraf in Nederland. Onder de lokale bevolking staat het bekend onder de naam "Bruyn Stien".
Langgraf Schimmeres
Deze lange krans heeft grote stenen die rechtop in een ovaal vorm staan. De krans is zo'n 40 meter lang, en 7 meter breed. Hierin liggen dan weer 2 hunebedden. Daarmee is het het langste bouwwerk van Nederland uit de prehistorie.
De Nabershof
D43 ligt achter wat volktuintjes in de bosjes. Bij de parkeerplaats staat De Nabershof. Een pittoreske Saksische boerderij uit 1681. Hier ontdek je hoe men leefde rond 1900. Zowel binnen als buiten vind je erfgoed dat door 't Volk van Grada' tentoongesteld wordt.
In het nieuwe pand ernaast, vind je informatie over de Hondsrug. D43 staat in het zuidelijke gedeelte van de rug en loopt tot aan Groningen omhoog.
Hunebed D49 De Papeloze kerk
Hunebed D49 ligt bij Schoonoord en is het enige hunebed dat een eigen naam heeft: De Papeloze kerk. Tot aan de reconstructie in 1959 was dit hunebed in zeer vervallen staat. Veel stenen waaronder de reuzen deksteen van 25.000 kilo, moesten van andere plaatsen uit Drenthe opgehaald worden.
Nu is wel goed is te zien hoe een hunebed er 5000 jaar geleden uitgezien heeft. De helft van het hunebed heeft namelijk nog een dek heuvel. Kruip je er in, is
Papeloze kerk Hunebed D49
Papeloze kerk Hunebed D49
Papeloze kerk Hunebed D49
De naam Papeloze kerk stamt uit de 16e eeuw. En deze naam is waarschijnlijk te danken aan de toen verboden protestantse hagenpreken die bij het hunebed werden gehouden.
In 1566 hield Menso Alting de preken en was een voormalig katholieke priester, ook wel "paap" genoemd. Omdat hij dus geen priester meer was kreeg deze preek plek de naam Papeloze kerk. In deze tijd stonden hier geen bomen en was deze plek meer een verhoging met stenen in een open veld zoals te zien is op oude foto's van het Sleenerzand.