Hunebed Highway

Wist je dat er 1 weg loopt langs vrijwel alle hunebedden van Nederland? De Hunebed highway! Ofwel N34 en hij loopt dwars door het historisch hart van Nederland.

Niet alleen kom je langs 45 hunebedden, maar er liggen ook vele natuurgebieden en brinkdorpjes in de buurt. Er is dan ook een leuke tv serie van gemaakt. Gepresenteerd door Carrie ten Napel, en oud sportverslaggever Evert ten Napel.

Hunebed highway

Hunebed Highway

Van Coevorden naar de kop van Drenthe

Net als vroeger kwamen de reizigers van en naar het noorden via Coevorden. Je kon toentertijd alleen middels deze weg de natte veengebieden omzeilen. Nu volgen we net zoals lang geleden, de weg langs het voormalige Bourtanger moeras, de Hondsrug over. Deze weg heet nu de Hunebed Highway.

Hunebed Highway Televisie serie

Er is in januari 2020 nog een leuke tv serie over de Hunebed Highway uitgezonden op NPO 2: OP WEG: Hunebed Highway. Via NPOstart.nl kan je die terugkijken.

Hunebed highway kaart

Kaart Hunebed highway N34 met hunebedden. Klik op de kaart om te vergroten.

Ben je van plan een hunebed te gaan bezoeken? Dan wil je vast de mooiste Hunebedden zien die direct langs deze weg liggen!

Hunebed Highway: Veen en turf

Hoogveen, bolster en turf staan in het in het zuidoosten van Drenthe centraal. Hier start onze route over de Hunebed Highway. Turfsteken kan je hier nog zien en zelfs doen in het Veenpark openlucht museum. Je kan daar met het nostalgische smalspoortreintje nog naar het veengebied.

Met de trekschuit kan je hier over de vaart, die gegraven zijn om de veengronden te ontwateren.

Vincent van Gogh schilderij TrekschuitVincent van Gogh schilderij "Trekschuit"

Varend door Nieuw-Amsterdam kom je dan langs het onderkomen van Vincent van Gogh. Hij is over dezelfde vaart gekomen om daar in 1883 een aantal maanden te wonen en werken. De trekschuit werd gebruikt voor het vervoer van de turf. Een paard werd met een touw aan het schip vastgemaakt, om zo de schuit vanaf de kant te trekken. Arme schippersfamilies moesten het schip ook wel laten trekken door de vrouw of kinderen.

Het veenmos plantje dat elk jaar maar 1 mm groeit bedekte grote delen van noord Nederland en Duitsland. Nu leeft dit veenmos op enkele plaatsen nog zoals het Bargerveen. Een mooi uitgestrekt natuurgebied waar je ook naar de schaapskooi Bargerveen kan. Hier trekken de koeien en schapen er dagelijks op uit en zorgen daarmee dat het veen niet overwoekerd wordt door bomen en andere planten.

Center Parcs de Huttenheugte

Meer informatie & boeken.
Ideaal voor gezinnen.

Heerlijk zwemparadijs en super veel ander vermaak voor jong en oud. Vlak aan de Hunebed highway!

Center Parcs Park Sandur

Meer informatie & boeken.
Omgeven door prachtig meer.

Varen, vissen en de rust van ruimte ervaren. Ideaal om te wandelen en fietsen. Dicht bij de Hunebed highway!

De hunebed Highway over de hondsrug

Het grootste gedeelte van de hunebed highway rijdt over de Hondsrug. Dit glooiend landschap tussen Emmen en Groningen is gevormd tijdens een van de vele verschillende ijstijden. Door de druk van de schuivende massa's ijs en stromen van smeltwater, ontstond er een geologisch wasbord aan heuvels, droogdalen en pingo ruïnes ofwel gletsjerkuil (dit zijn ondergrondse ijs plakkaten die de vorm kregen van steeds grote wordende ijslenzen. Na de ijstijd smolten ze en lieten vele ronde meertjes of kuilen achter in het landschap). In de buurt van Emmen liggen de hoogste pieken van het wasbord: de Haantjeduin. Hier zijn heuvels van ruim 22 meter hoog. Maar langs eigenlijk de hele Hunebed highway, vallen de lichte glooiingen in het landschap op.

Hondsrug en hunebedden

Door de hogere ligging van Hondsrug, maakte dat hier de mensen zich ook eerder vestigden doordat de gebieden droog genoeg waren. De bewoonbare gebieden en de vele stenen in dit gebied, heeft er mede toe geleid dat de hier ook de hunebedden gebouwd werden. In de hunebed hoofdstad Borger staat hiervan de grootste met een lengte van bijna 23 meter. Je kan hier ook het hunebedcentrum bezoeken en zo meer te weten komen over o.a. deze stenen, de bouwers en hun spirituele rituelen en gebruiken. Er is hier ook het Oerpark waar je kan zien hoe de mensen vroeger leefden en werkten.

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs Ideaal voor gezinnen.

Heerlijk zwemparadijs en super veel ander vermaak voor jong en oud. Vlak bij vestingstad Coevorden, en Plopsaland om de hoek.

Center Parcs Park Sandur

Center parcs Park Sandur omgeving Omgeven door prachtig meer.

Varen, vissen en de rust van ruimte ervaren. Ideaal om te wandelen en fietsen. Op 10 minuten rijden van Wildlands adventure Zoo Emmen.

Booking.com deals in Drenthe

Ontdek alle deals en accommodaties in Drenthe bij Booking.com!

Roompot vakanties

Drentse Roompot parken bieden een combinatie van rust, ruimte en natuur. Terwijl de kinderen alle ruimte hebben om lekker met vakantievriendjes te spelen. Roompot Vakanties

 • Zie de aanbiedingen
  bij onze partners:
 • Hotels
 • Bluewellness hotels logo
 • Hotel De Bonte Wever logo
 • Fletcher logo.
 • Hotels.nl-logo
 • Vakantieparken
 • Centerparcs logo.
 • Landal logo.
 • Accommodaties
 • Belvilla-logo
 • booking.com logo
 • Tui logo
 • Boeren glampings
 • Boerenbed logo
 • Farmcamps logo
 • Campings
 • Anwb logo
 • Eurocampings logo