Wist je dat er 1 weg loopt langs vrijwel alle hunebedden van Nederland? De Hunebed highway! Ofwel N34 en hij loopt dwars door het historisch hart van Nederland.
Niet alleen kom je langs 45 hunebedden, maar er liggen ook vele natuurgebieden en brinkdorpjes in de buurt. Er is dan ook een leuke tv serie van gemaakt. Gepresenteerd door Carrie ten Napel, en oud sportverslaggever Evert ten Napel.
Net als vroeger kwamen de reizigers van en naar het noorden via Coevorden. Je kon toentertijd alleen middels deze weg de natte veengebieden omzeilen. Nu volgen we net zoals lang geleden, de weg langs het voormalige Bourtanger moeras, de Hondsrug over. Deze weg heet nu de Hunebed Highway.
Er is in januari 2020 nog een leuke tv serie over de Hunebed Highway uitgezonden op NPO 2: OP WEG: Hunebed Highway. Via NPOstart.nl kan je die terugkijken.
Kaart Hunebed highway N34 met hunebedden. Klik op de kaart om te vergroten.
Ben je van plan een hunebed te gaan bezoeken? Dan wil je vast de mooiste Hunebedden zien die direct langs deze weg liggen!
Hoogveen, bolster en turf staan in het in het zuidoosten van Drenthe centraal. Hier start onze route over de Hunebed Highway. Turfsteken kan je hier nog zien en zelfs doen in het Veenpark openlucht museum. Je kan daar met het nostalgische smalspoortreintje nog naar het veengebied.
Met de trekschuit kan je hier over de vaart, die gegraven zijn om de veengronden te ontwateren.
Vincent van Gogh schilderij "Trekschuit"
Varend door Nieuw-Amsterdam kom je dan langs het onderkomen van Vincent van Gogh. Hij is over dezelfde vaart gekomen om daar in 1883 een aantal maanden te wonen en werken. De trekschuit werd gebruikt voor het vervoer van de turf. Een paard werd met een touw aan het schip vastgemaakt, om zo de schuit vanaf de kant te trekken. Arme schippersfamilies moesten het schip ook wel laten trekken door de vrouw of kinderen.
Het veenmos plantje dat elk jaar maar 1 mm groeit bedekte grote delen van noord Nederland en Duitsland. Nu leeft dit veenmos op enkele plaatsen nog zoals het Bargerveen. Een mooi uitgestrekt natuurgebied waar je ook naar de schaapskooi Bargerveen kan. Hier trekken de koeien en schapen er dagelijks op uit en zorgen daarmee dat het veen niet overwoekerd wordt door bomen en andere planten.
Het grootste gedeelte van de hunebed highway rijdt over de Hondsrug. Dit glooiend landschap tussen Emmen en Groningen is gevormd tijdens een van de vele verschillende ijstijden. Door de druk van de schuivende massa's ijs en stromen van smeltwater, ontstond er een geologisch wasbord aan heuvels, droogdalen en pingo ruïnes ofwel gletsjerkuil (dit zijn ondergrondse ijs plakkaten die de vorm kregen van steeds grote wordende ijslenzen. Na de ijstijd smolten ze en lieten vele ronde meertjes of kuilen achter in het landschap). In de buurt van Emmen liggen de hoogste pieken van het wasbord: de Haantjeduin. Hier zijn heuvels van ruim 22 meter hoog. Maar langs eigenlijk de hele Hunebed highway, vallen de lichte glooiingen in het landschap op.
Door de hogere ligging van Hondsrug, maakte dat hier de mensen zich ook eerder vestigden doordat de gebieden droog genoeg waren. De bewoonbare gebieden en de vele stenen in dit gebied, heeft er mede toe geleid dat de hier ook de hunebedden gebouwd werden. In de hunebed hoofdstad Borger staat hiervan de grootste met een lengte van bijna 23 meter. Je kan hier ook het hunebedcentrum bezoeken en zo meer te weten komen over o.a. deze stenen, de bouwers en hun spirituele rituelen en gebruiken. Er is hier ook het Oerpark waar je kan zien hoe de mensen vroeger leefden en werkten.
Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan!
Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!
Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.
Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.