Landal Centerparcs Fletcher Voordeeluitjes Booking.com Booking.com Farmcamps Heerlijke huisjes De Bonte Wever Natuurhuisje Boerenbed
Samenwerken Contact Cookie info Disclaimer
Etappe 5 Rolde - Schoonloo

Verslag dag 3 van onze Pieterpad etappe Rolde - Schoonloo.

Wandelen langs imposante bossen, hunebedden en beekdalen met natuurkoeien: Etappe 5 van het Pieterpad ofwel onze Drentse wandeldag 3.
Het kerkje van Rolde en haar hunebedden liggen er prachtig bij. Het Pieterpad loopt verder over een verhoging alsof het je uitnodigt om naar al het groen om je heen te kijken. In het beekdal het Andersche Diep ontmoeten we ruim 600 natuurkoeien die het hier hele seizoen blijven.

Kaart Pieterpad etappe 5: Rolde - Schoonloo.

  • Rolde - Schoonloo
  • Totale afstand
    onverhard
    duur
    stijging
    daling
  • Na 2,6 km kom je langs een drinkwater punt.
  • Na ongeveer 15 km snackbar & petit-restaurant bij camping De Warme Bossen.

Pieterpad overnachtingen - omgeving Rolde

Luxe Hof van Saksen met geweldig glijbanen avontuur

★★★★☆
9,2 waardering
Het Hof van Saksen heeft voor iedereen een accommodatie type om te kiezen, er zijn er maar liefst 28! Het ligt midden in Drenthe 1200 meter van het Pieterpad etappe 5, en in de buurt kan je prachtig wandelen, fietsen en MTB-en.
Behalve het designzwembad met 768 meter aan glijbanen , heeft het resort super veel extra's: Wat te denken van de Spa/ Wellness, shops, een supermarkt, 2 restaurants, snackbar, (Beach)bar, minigolf en veel kinder activiteiten.
Op het park veel vertier voor jong en oud, ideaal dus als je een dag geen zin hebt om te fietsen/wandelen of vies weer is. Iedereen kan zich hier -het hele jaar door, binnen of buiten- prima vermaken!
Hof van Saksen luchtfoto.
Hof van Saksen vakantiepark: Een prachtig vakantiepark met heel veel activiteiten voor jong en oud!

Slaopen en Stoet

★★★☆☆
9,2 waardering
Vlak bij Pieterpad etappe 5.
Gezellige gezamenlijke ruimte met keukenblok en terras. Aan de zware houten steunbalken die het dak als een geraamte dragen zie je nog het ambachtelijke vakwerk waarmee deze boerderijen werden gebouwd.
Slaopen en Stoet
Slaopen en Stoet

De Herberg van Anderen

★★★☆☆
8,5 waardering
Herberg van Anderen
Met een luxe restaurant bij een prachtige open haard.
500 meter van het Pieterpad etappe 5.
Echte herbergsfeer met een goede kaart voor lunch en diner.

Pieterpad verslag Rolde - Schoonloo.

Toen we in Etappe 4 over het Balloërveld liepen, zagen we in de verte al de kerktoren van Rolde. Vroeger kon je vanaf het noorden hier vrijwel recht naartoe lopen. Bij nacht brandde er altijd licht achter het vensters in de toren. Rolde heeft al rond het jaar 900 een kerkje, dat tot omstreeks 1200 3 keer vervangen moest worden. Er is toen een stenen kerk gebouwd die al even groot was als de huidige. In 1427 is de huidige kerk gekomen.
De Jacobuskerk te Rolde.
De Jacobuskerk te Rolde. Gezien vanaf het Pieterpad.

De functies van de Jacobuskerk.

De Jacobuskerk had vele functies voor Rolde en omliggende dorpen als Schoonloo en Balloo. Er werden godsdienst plechtigheden voor zowel Protestantse als Rooms-katholiek gelovigen gehouden. Maar ook was het een plaats voor rechtspraak voor het Rolderdingspel: Drenthe had vanaf de 13e eeuw tot 1688 6 rechtsgebieden, dingspelen genaamd. Twee keer per jaar was er een zitting hier, en één keer in Anloo. Verder werden er hier vele openbare verkopingen en vergaderingen gehouden.

Bezoek aan de kerk in Rolde

Bezoek tip:
De kerk ziet er van binnen prachtig uit. Het gekleurde glas achter het altaar beelden de dingspelen taferelen en de rechtspraak historie in heel Drenthe uit. De muren van dit grote koor zijn strak wit tot bovenin het gewelfde plafond. In het middenschip zien we het plafond met zware houten balken. Voorin het schip de balustrade met een prachtig orgel uit 1800 dat in 2013 uitgebreid gerestaureerd is. De kerk is vanaf eind mei tot begin september elke dag van 10:00 tot 17:00 geopend.
Vanaf de Kerk en de hunebedden, volgen we het rechte pad van ruim 2 km. Tot aan 1977 lag er op dit verhoogde pad een spoorweg. Hier en daar lopen wat paarden en pony's in de velden. Direct naast het pad ligt een lager gelegen, dichtbegroeide sloot, en aan de andere kant staan afwisselend vele verschillende boom soorten en struiken hagen.
Pieterpad Rolde
Het Pieterpad volgt vanuit Rolde een oud spoortraject richting het Dotterbloemgrasland.
Aan het einde toppen we ons waterflesje af bij een "Drents Drinkwater" watertappunt, en lopen dan onder de N33 door om langs een grote boerderij te lopen. In de open stallen zien we een flink aantal forse beige stieren staan. En een bordje waarop "natuurkoe" staat. Niet veel verder ontdekken we wat daarmee bedoeld wordt.

Dotterbloemgrasland het Andersche Diep.

Het pad wat we lopen grenst aan een prachtig gebied wat het Pieterpad even verderop ook zal doorkruisen. Dit natuurgebied heet het Andersche Diep. Het is 275 hectare groot en is volledig afgezet.
Trappen om over het hek te komen.
Het Pieterpad heeft trapjes over de afzetting om in het Andersche Diep te komen.
Er lopen zo'n 600 franse Charolais runderen zowel links als rechts op dit gedeelte van het Pieterpad. De meeste zijn effen creme of beige zoals we eerder al bij de stieren in de stal zagen. De vele koeien en kalveren liggen onder de bomen of grazen in de open stukken van dit unieke natuurgebied.
Charolais runderen.
Meer dan 600 Charolais runderen grazen hier.
Er komen in dit gebied een aantal zeldzame planten en diersoorten voor. Om deze natuurwaarde te behouden is er hier begrazing nodig. Deze robuuste koeien en kalveren blijven hier daarom het hele zomerseizoen rond kuieren.
Charolais runderen in het Andersche Diep.
Het is grappig te zien dat het Pieterpad hier een smalle stook omheind door prikkeldraad en dit bijzondere natuurkoeien gebied doorkruist. We voelen ons echt "te gast" in het gebied van deze grote dames en heren.
Een andere unieke eigenschap is dat er hier op een aantal plaatsen kwelwater naar boven komt, wat ook weer een groot aantal plantensoorten voorziet van goed water. Dit gebied wordt ook vaak Dotterbloemgrasland genoemd. De Dotterbloem komt dan ook veel voor in dit gebied, en bloeit weelderig geel vanaf april.

Natuurgebieden Gasselterveld en en Drouwenerzand.

Aansluitend aan het Andersche Diep, liggen de natuurgebieden Gasselterveld en Drouwenerzand. Van echt "veld" of "zand" is echter nauwelijks nog sprake. Hoewel dit gebied vroeger inderdaad kale vlakten waren, heeft er sinds die tijd een ware metamorfose plaats gevonden. De nu volgroeide bomen zijn geplant tijdens de werkverschaffing projecten in de jaren 20-50.
Groen bos.
De naaldbossen in het Gasselterveld hebben hoogpolige groene vloerbedekking.
Boomstam vol met zwammen
Sommige bomen lijken wel kunstobjecten en staan als sculpturen naast het Pieterpad. Hier het kunstwerk door ons omgedoopt tot: "de Kabouterflat".
In het laatste gedeelte van deze Pieterpad etappe, lopen we door het Drouwenerzand. Dit ligt ingeklemd tussen de Rolderrug en de Hondsrug. Begin vorige eeuw was dit gebied door overmatig plaggen en over begrazing één grote zandvlakte geworden.
Dit langzaam verplaatsende zand was funest voor omliggende landbouw en wegen. Daarom werden er bomen en struiken geplant zoals in het Gasselterveld gedaan is. Daarmee is het Drouwenerzand nu een prachtige mix van bos, heide- en stuifzandgebied geworden.
Tip:
Loop je even in oostelijke richting, kom je na 800 meter bij het Boomkroonpad. Dit is een leuke route die op gelijke hoogte van de boomtoppen gebouwd is en er is ook een restaurant bij.
De heide is paars.
Aan de bosranden van het Drouwenerzand kleurt de heide paars.
Een drankje of een hapje kan je doen bij De Warme Bossen. Het ligt direct aan de route als je net uit de bossen bent gekomen. Het is dan nog maar 2km kilometer langs akkerlandschappen naar ons eindpunt, Schoonloo.
Pieterpad bankje met de afstanden van het Pieterpad.
Het Pieterpad-bankje toont de afstanden: 86 km afgelegd, 406 km te gaan.
Voor onze Drentse Pieterpad wandeltocht zijn we bijna op de helft en ziet het er zo uit:
Hardenberg 67 km
Groningen 55 km
Samenvattend kan je gerust stellen dat deze met groen doorweekte wandeling je door unieke gebieden voert. Afwisselend word je verrast door een kerkje, een hunebed tweeling, exotische natuurkoeien, bossen met fluwelen bodems en paarse heidevelden. s'Avonds als ik met de beentjes omhoog lig dan denk ik bij mezelf: "Ik zol haost zeggn: Ja 't mag wel zo"!

Weerverwachting aankomende dagen

weer voorspelling
Weer voor aankomende dagen
Tip:
We zijn niet veel plekken tegen gekomen om te eten of drinken tijdens deze etappe. Neem dus voldoende eten en drinken mee.

Handig boekje Pieterpad.

Vele mensen gebruiken dit Pieterpad boekje. Ze kijken dan even op de kaarten, of lezen over het gebied waar ze langs gaan komen.
In deze uitgave LAW 9.1, wordt het noordelijk Pieterpad deel met Drenthe in 192 pagina's beschreven.
boek pieterpad
Bol Bestellen