Er zijn wel 40 hondenlosloopgebieden in Drenthe. Bekijk het totaal overzicht op de kaart.
Honden kunnen niet overal los. Gelukkig zijn de natuur gebieden in Drenthe groot. Staatsbosbeheer heeft in de Drentse bossen ook vele gebieden toegekend als honden losloopgebied. Sommigen hebben ook een plas water waar je hond in mag zwemmen.
Op deze kaart zie je alle hondenlosloopgebieden in Drenthe. Heb je een losloopgebied uitgezocht om te wandelen? Bekijk dan ook de aanwijzingen op de parkeer plaats ter plaatse. Let erop dat grazers aanwezig kunnen zijn aangrenzend aan het losloopgebied. Ook kunnen er plant- en kap werkzaamheden plaatsvinden, die het losloopgebied (tijdelijk) kan veranderen. Honden die niet onder appél staan van het baasje, mogen alleen aangelijnd mee.
De kaart toont vele parkeerplaatsen dichtbij de Drentse hondenlosloopgebieden. Rechts bovenin de kaart, schakel ze in of uit door de laag "parkeerplaatsen" te selecteren.
Wat is er nu leuker voor je hond als je vanuit je diervriendelijke vakantiehuisje, zo het losloopgebied in wandelt? Om nog maar niet te spreken over het plezier voor het baasje. Hier een Drentse selectie van diervriendelijke accommodaties die bij losloopgebieden liggen.
Honden vinden het heerlijk te wandelen in de natuur. Je ziet ze alert rondkijken en snuffelen aan de bomen. Soms moet er gegraven worden naar een denkbeeldig konijnenhol. Een tak is een prachtig speeltje voor het baasje en hond! Kwispelend komt ie het brengen.
Vrijwel alle hondenlosloopgebieden in Drenthe, zijn in een natuurgebied. Houdt je hond van water, zijn er een aantal gebieden met meertjes. Om te kijken of er een meertje is, zoom je in op jou gekozen losloop gebied.
Parkeren kan je op 2 plaatsen aan de westkant van de N376, de Slenerweg. Je staar daar al gelijk in het hondenlosloopgebied. Check op deze gratis parkeerplaatsen vooral ook even het bord met informatie van de boswachter.
In het natuurgebied Sleenerzand ligt hunebed de Papeloze kerk en vele andere bijzondere kenmerken. Dit is één van de grootste losloopgebieden van Drenthe. Het meet bijna 400 hectare. Je kan hier dus uren wandelen. Het heeft 6 kleine meertjes met elk weer haar eigen charme.
Parkeren kan gratis op de ruime parkeerplaats bij restaurant Poolshoogte aan de Boswachter Meelkerlaan. Prachtige vergezichten ervaar je hier vanuit de enorme uitkijktoren. Steek je van hieruit de boslaan over, kom je in het mooie en rustige losloopgebied van 98 hectare aan de noord zijde van boswachterij Odoorn.
De wandeling is te combineren met het hondenlosloopgebied aan de zuid kant. Het omheinde heide graas gebied Schapenpark ligt hiertussen en is verboden voor honden. Je kan wel door de bossen aan de oostkant met de hond aangelijnd. De gebieden liggen een kleine 2 km uit elkaar. Hou er dus rekening mee dat de combinatie al snel een wandeling van 10km of meer wordt.
Parkeren kan aan de Poortweg. Via de N34 Hunebed Highway, neem je afslag om de Borgerderweg op te gaan. Die gaat terug onder de Hunebed Highway naar de andere kant. De Poortweg loopt direct aan rand van het hondenlosloop gebied.
Het hondenlosloopgebied is een stuk groter als die aan de noordkant en meet 258 hectare. Grote gebieden zijn hier rustig en stil. Er ligt een mooi beschutte plas water van 2500 m2 in dit gebied, Zwemkoel geheten. De natuur schaatsbaan is ook een leuke stek om even langs te wandelen. Een klein gedeelte van het hondenlosloopgebied ligt aan de andere van de Hunebed Highway. Je hoeft niet over te steken want je kan het viaduct nemen.
Blauwalg komt soms voor tijdens langdurig warm weer. Op het stilstaande water zie je een vettige groene laag. Krijgt een hond blauwalg binnen, kan dit gevaarlijk zijn. Lever en zenuwstelsel kunnen aangetast worden.
Er zitten verschillende soorten en hoeveelheden bacteriën in blauwalg. Daardoor is het verloop en ernst van het ziektebeeld erg uiteenlopend.
De variant die neurologische eigenschappen aantast kan levens bedreigend zijn voor je hond. Het is dus ook verstandig snel contact op te nemen met de dierenarts.
Onderstaande symptomen kunnen tussen enkele minuten tot 5 uur zichtbaar worden.
Is je dier er slecht aan toe of zie je een ander dier dat dringend hulp nodig heeft?
Dierenambulance | Telefoon |
---|---|
Landelijk dierenambulance. | 0900 0245 |
Noord-Midden Drenthe | 088 811 3360 |
Zuidoost Drenthe | 088 811 3360 (optie 2) |
Zuidwest Drenthe (Meppel) | 06 5707 5965 |
Zuid Drenthe (Hoogeveen) | 06 5737 7365 |
Zie (of zag) je dierenmishandeling of dierenverwaarlozing?
Bel dan het meldnummer 144.
Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan!
Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!
Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.
Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.