De Drentsche Natuurgebieden

De 3 nationale parken en tientallen natuurgebieden in Drenthe bieden ongekende rust en ontpanning.

Hier vind je vele wandelingen en bezienswaardigheden die je in de Drentse natuur kan vinden. Loop of fiets door oer bossen, heide velden met Drents vee, waterrijke veen gebieden of zanderige gronden met veenbes struiken.

Wandeling Melkweg pad

Zonnestelsel op schaal

Deze korte wandeling door het bos is op schaal van het zonnestelsel gemaakt. Op je pad kom je elke keer weer een planeet tegen die qua grote en onderlinge afstand op de zelfde schaal zijn. Elke stap die je zet is op die schaal zo'n 2,5 miljoen kilometer!

Video van de superleuke wandeling over het melkwegpad.

Video van de wandeling over het Melkwegpad. Een leuke wandeling en bovenal super interessant!

10 liter water weegt?

Op de wandeling van 2,5 kilometer kom je ook de gewichten vergelijking vlonders tegen. Hier kan je een "emmer met 10 liter water" optillen op verschillende planeten. Wist je dat die emmer op Jupiter meer dan 25 kilogram weegt, terwijl je hem op de maan met 1 vinger kan optillen?

Radiotelescopen

De wandeling start tegenover het herinnering centrum Westerbork en loopt naar de ingang van het voormalig kamp Westerbork. Daar zie je ook de rij gigantische radiotelescopen staan.

Tip: Je kan deze wandeling dus prima combineren met een bezoek aan het voormalig Kamp Westerbork. Wil je niet 2,5 km terug wandelen kan je ook met de bus terug.

Kamp Westerbork

hoogveenreservaat Bargerveen

Wandelen over zacht verend veenmos.

Dit gebied kent een mooie afwisseling van verschillende begroeiingen. Er liggen veel meertjes met uiteraard het veenmos en heide. De witte pluimen van het wollegras zwaaien naar je in de wind. De schaapskudde en koeien van Schaapskooi Bargerveen trekken dagelijks door dit prachtige gebied.
Als wandelaar loop je op de dammen die aanvoelen als een zacht verende atletiek baan. De wandelroute door hoogveenreservaat Bargerveen heeft een uniek karakter. Je komt deze vorm van natuur in geen ander natuurgebied tegen!

Video bekijken over het Bargerveen.

In het hoogveenreservaat Bargerveen is de natuur zo veel verschillend als andere (natuur)gebieden in Nederland.

Video over het unieke en waterrijke natuurgebied hoogveenreservaat Bargerveen.

Turf winning

Het Bargerveen is een restant van het vroegere Bourtanger moeras. Dit gigantische moeras zat toen vol met veenmos en is vanaf de 16e eeuw grotendeels afgegraven. Het natte veen werd in blokken te drogen gelegd, en daarna werd het verscheept als turf en bolster.
Hoe dat vroeger ging zie je in het Veenpark museum. De veenwinning industrie maakte gebruik van complete smalspoor trein netwerken zoals je nog kan ervaren in het smalspoor museum.

Wandelen met de hond los in de Drentse natuur.

Kaart Drentse losloopgebieden.

Als hond wil je graag wandelen met het baasje. Maar dan moet je niet de hele tijd je baasje aan de lijn mee moeten sleuren. Vrij rennen en je energie kwijt raken is natuurlijk het ultieme honden mekka! Bekijk daarom hier alle losloopgebieden in de Drentse natuur.

Losloopgebieden DrentheOverzicht losloopgebieden Drenthe

Hondvriendelijk accommodaties

Het liefst wandel je met je hond, vanuit je vakantie adres, direct naar een losloopgebied. Daarom hier een overzicht van hondvriendelijke vakantie accommodaties. Deze vakantiehuisjes zijn dicht bij een losloopgebied. En rij je even met de auto, ben je zo bij een van de andere 39 losloopgebieden!

Heide en bos op het Drouwenerzand

Wandeling door bos en heide

Deze wandeling van 4,5 km start bij de ingang van het Drouwenerzand attractiepark. Daar de weg oversteken en je loopt direct het bos in. De route wisselt af met loof en naaldbos, heide en stuifzand gebieden.

Heide en Zand

Het is een mooi stukje natuurgebied waar je goed kan zien hoe afwisselend het gebied eigenlijk is. Lange tijd was het hier door het plaggen van de bovenlaag dor geworden en kreeg het stuivende zand vrij spel. Nu is door wat bebossing (en daar ook weer verdunning van), de situatie zoals het nu is: Een afwisselend gebied.


Laden...

Wandeling: De Slokkert - Drentsche Aa

Het Dorp van Bartje

De wandeling door het beekdal De Slokkert bevindt zich in het zuidelijke gedeelte van het Nationaal park de Drentsche Aa. De route start in het pittoreske Rolde bij het streekmuseum "Het Dorp van Bartje".

Video van de wandeling:

Schaapskooi

Je komt bij de Schaapskooi en daar kan je in de wolwinkel komen kijken. De grote schaapskudde van wel 400 schapen zijn overdag waarschijnlijk ergens op het Balloërveld aan het grazen.

Wist je dat: De herders van Schaapskudde Balloërveld, ervoor gezorgd hebben, dat het zeldzame ras Drents Heideschaap voor uitsterven werd behoed? De wandelroute loopt over de uitgestrekte heide Balloërveld met enkele grafheuvels. Met een beetje geluk kan je het Drentse Heideschaap daar ook zien grazen.

Het beekje Slokkert kronkelt door het landschap en ligt mooi tussen de bomen en ander groen.

Vlak bij de kerk in Rolde, komt u langs de 2 mooie grote Hunebedden D17 en D18.

Wist je dat?

drenthe hoogte kaart
 • Drenthe in de prehistorie dichter bevolkt was dan de randstad?
 • Dat het Drentse woord "smok" kus betekend?
 • Dat het Hof van Saksen 617 meter aan glijbanen heeft?
 • Centerparks de huttenheugte zijn dome volledig heeft vervangen in 2021?

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 600 meter met de glijbaan kan!

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparks in Huttenheugte! title= Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Booking.com

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.

 • Zie de aanbiedingen
  bij onze partners:
 • Hotels
 • Hotel De Bonte Wever logo
 • Fletcher logo.
 • Vakantieparken
 • Centerparcs logo.
 • Landal logo.
 • De Jong Intra logo
 • Accommodaties
 • Natuurhuisje-logo
 • Belvilla-logo
 • booking.com logo
 • Heerlijke huisjes logo
 • Tui logo
 • Boeren glampings
 • Boerenbed logo
 • Farmcamps logo
 • Campings
 • Anwb logo
 • Eurocampings logo