Hunebedden bezoeken

In Drenthe vind je vrijwel alle hunebedden van Nederland. Kom je over de Hunebed Highway, heb je maarliefst 45 hunebedden die je kan bezichtigen.

Check welke hunebedden je het mooiste vind en combineer je bezoek met een wandeling of fietstocht. Nog meer uitgebreide informatie kan je vinden in het Hunebed museum.

Tekening van hunebed D27, Borger.

Hunnebedden kaart.

Overzichtkaart van alle hunebedden.

Hoeveel hunebedden zijn er?

In Nederland staan 54 hunebedden. Het aantal dekstenen (die stenen die het dak vormen) loopt soms op tot wel 9.

Waar liggen de Hunebedden, en hoe groot zijn ze?

In de kaart word het aantal dekstenen getoond als je op het hunebed icoontje tikt of naar wijst. De meeste liggen in de buurt van de Hunebed Highway. 2 Hunebedden liggen in Groningen, de rest in Drenthe.

Hoe oud zijn de hunebedden?

De hunebedden in Nederland zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 v.Chr. Ze zijn daarmee nog ouder dan de eerste pyramides die in Egypte gebouwd werden.

Het hunebed abc

De stenen van hunebedden lagen vroeger onder de grond. Je liep dan naar beneden om onder de poortsteen je entree te maken. Het dak was gemaakt van de zware dekstenen, terwijl de afgevlakte draagstenen de zijkanten vormden. Als vloerbedekking een legde men een keienvloer met gruis. Aan het einde van de gang werd een afgevlakte sluitsteengeplaats. Voorts werden er met kleine dfn>stopstenen eventuele gaten opgevuld.

Hunebed boven- en zij aanzicht.

Hunebed boven- en zij aanzicht.

Aan de voet van de dekheuvel, werden de kleinere kransstenen geplaatst. Doordat mensen deze gemakkelijk konden verplaatsen, zijn deze in de loop der tijd vaak weggehaald om elders te gebruiken.

De mooiste hunebedden.

Waar is het mooiste hunebed?

Onderstaande tabel geeft de mooiste hunebedden aan. We kijken dan naar huidige staat, grote en ligging in de omgeving.

# hunebed score
1 D27 Borger
2 D53 Havelte
3 D18 Rolde
4 D45 Emmerdennen
5 D49 Sleenerzand
6 D43 Emmen Schimmeres

Hunebed D27 borger

Hunebed D27 Borger. Hunebed D27 in Borger. Met rechts op de achtergrond het Hunebedcentrum.

Vele mensen zullen het met mij eens zijn dat dit hunebed het mooiste en indrukwekkendst is.

Er zijn zelfs verschillende redenen aan te geven waarom dat zo is. Op de eerste plaats is het met 22,55 meter lengte, de langste van allemaal. Voorts heeft ie ook nog eens de zwaarste deksteen van 20 ton. Verder is het opmerkelijk is dat deksteen 5+6, 2 helften van dezelfde steen zijn.

Als je meer te weten wil komen over hunebedden, is dit dé plek! Je kan hier namelijk ook naar het Hunebedcentrum.

Borger en haar glooiende omgeving is prachtig en bezaaid met hunebedden. Op deze wandeling over de hondsrug kan je er maar liefst 8 bezoeken!

Hunebed D53 Havelte

Dit op 1 na grootste hunebed is 18,90 meter lang en heeft 9 dekstenen. Het is door onderzoeker van Giffen tot 2 x toe gerestaureerd.

Onderzoek en vondsten D53.

De eerste keer in 1918 heeft er groot grond onderzoek plaatsgevonden, en zijn er vele (scherven van) trechterbeker-potten gevonden. Ook heeft men kralen, bijlen en crematie resten gevonden. In die tijd lag de kelder nog bedekt met platte roodachtige stenen en fijn gestampt granietgruis.

De 2e keer, ging het om het herstel als gevolg van de 2e wereld oorlog: De bezetter had de stenen in kuil gegooid, omdat er een vliegveld moest komen.

De vele vondsten, samen met recentelijke onderzoeken hebben een tipje van haar onwetendheid sluier opgelicht: Zo is nu bekend dat het hunebed in 3300 v. Chr. gebouwd is. Verder is het 600 jaar lang, tijdens de duur van de trechterbeker cultuur, gebruikt als grafkamer. In deze periode, zijn er 135 doden bijgezet. Dit zijn zowel volwassenen als jongeren. Tussen het verbrande botmateriaal zijn ook 2 berenklauwen gevonden. De sluier blijft liggen over het antwoord op de vraag of het hier om jachttrofeeën gaat.

Uniek hunebed

Uniek aan dit hunebed zijn haar drie sluitstenen. Normaal is er altijd maar een sluitsteen aan elke kant. Maar hier is er tijdens de bouw voor gekozen om aan de linker zijde, één grote met daarnaast twee kleine te plaatsen.

Hunebed D53 heeft 3 sluitstenen. Hunebed D53 heeft 3 sluitstenen. Links op de foto kan je de grote, en daarnaast één kleine zien.

Ligging in de natuur.

D53 ligt op nog geen 200 meter van D54. Dit hunebed is iets kleiner en heeft 6 van de oorspronkelijk 7 dekstenen. Samen liggen ze aan de voet van de 19 meter hoge Havelterberg.

Hunebed D53 Hunebed D53, komende vanaf de Havelterberg.

Deze hunebedden liggen aan de rand van het grote natuurgebied Holtingerveld. Hier is de heide prachtig paars in de nazomer, en een bezoek meer dan waard! Mede hierom staat dit hunebed dan ook op de 2e plaats.

Hunebed D18 Rolde

Dit hunebed blinkt uit om haar vorm. Met name de symmetrie valt gelijk op.

Hunebed D18 Rolde Hunebed D18 Rolde

Hunebedden zijn in het verleden regelmatig door mensenhanden aangepast. Wat er meestal het eerste gebeurde was dat de grond van de dekheuvel uitgegraven werd, nieuwsgierig naar wat er te vinden was. De meeste hunebedden zijn nu, als een skelet van een bouwwerk, geheel boven de grond.

De gegroepeerde stenen werden ook nogal eens door waanideeën in een kwaad daglicht gezet. Met name in de middeleeuwen dwaalden hier heksen, of had de duivel zelf ze daar neergegooid.

Dat de hunebedden in Rolde er relatief goed bij liggen is daarom ook bijzonder. Temeer om dat de middeleeuwse kerk er vlak bij staat. De gemeenschap in Rolde was wellicht wat milder ten opzichte van de steenhopen.

Hunebed d18 te Rolde in 1918. Hunebed d18 te Rolde in 1918. Foto: van Giffen

De 2 bomen op de oude foto zijn er niet meer. De grote boom in het midden is weg sinds 1984. De boom rechts is al omgewaaid in 1922.

Dit hunebed is al lange tijd een schilderachtige stek, nabij de begraafplaats van Rolde. D18 vormt een paar samen met D17. Daar staat nu nog steeds een boom bij.

Wandeling bij de hunebedden

Een leuke wandeling, is die van Rolde langs de Slokkert door nationaal park de Drentse AA. Je komt dan ook nog bij de schaapskooi, en ziet wellicht de schaapskudde op het Balloërveld.

Video wandeling van de hunebedden naar de Drentse AA.

D45 Emmerdennen

Dit hunebed is, met 18,5 meter, het op 2 na grootste hunebed van Nederland. Het ligt prachtig in het heuvelachtige Emmerdennen op een zandberg. Het heeft 6 van de 9 dekstenen. De vele kransstenen zijn gereconstrueerd in 1957.

Hunebed D45 Emmerdennen Hunebed D45 Emmerdennen.

Het Emmerdennen natuur gebied ligt tegen het centrum van Emmen aan. We hebben er onlangs nog een afwisselende wandeling gemaakt. D45 ligt op ongeveer 10 minuutjes lopen van het station Emmen.

Koning Lodewijk Napoleon, zou hier met zijn paard op de grootste deksteen gesprongen zijn. Er is daardoor een scheur in de steen gekomen, maar of dat waar is zullen we nooit weten.

D43 Emmen Schimmeres

Dit hunebed is uniek in Nederland, want deze formatie stenen is wat men een langgraf noemt. Uit de trechterbekercultuur komen ze o.a. in Duitsland voor, maar dit is het enige langgraf in Nederland. Onder de lokale bevolking staat het bekend onder de naam "Bruyn Stien".

Langgraf schimmeres

Deze lange krans heeft grote stenen die rechtop in een ovaal vorm staan. De krans is zo'n 40 meter lang, en 7 meter breed. Hierin liggen dan weer 2 hunebedden. Daarmee is het het langste bouwwerk van Nederland uit de prehistorie.

Hunebed D43 Schimmeres Hunebed D43 Schimmeres.

De Nabershof

D43 ligt achter wat volktuintjes in de bosjes. Bij de parkeerplaats staat De Nabershof. Een pittoreske Saksische boerderij uit 1681. Hier ontdek je hoe men leefde rond 1900. Zowel binnen als buiten vind je erfgoed dat door 't Volk van Grada' tentoongesteld wordt.

In het nieuwe pand ernaast, vind je informatie over de Hondsrug. D43 staat in het zuidelijke gedeelte van de rug en loopt tot aan Groningen omhoog.

Wist je dat?

drenthe hoogte kaart
 • Drenthe in de prehistorie dichter bevolkt was dan de randstad?
 • Dat het Drentse woord "smok" kus betekend?
 • Dat het Hof van Saksen 617 meter aan glijbanen heeft?
 • Centerparks de huttenheugte zijn dome volledig heeft vervangen in 2021?

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 600 meter met de glijbaan kan!

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparks in Huttenheugte! title= Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Booking.com

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.

 • Zie de aanbiedingen
  bij onze partners:
 • Hotels
 • Hotel De Bonte Wever logo
 • Fletcher logo.
 • Vakantieparken
 • Centerparcs logo.
 • Landal logo.
 • De Jong Intra logo
 • Accommodaties
 • Natuurhuisje-logo
 • Belvilla-logo
 • booking.com logo
 • Heerlijke huisjes logo
 • Tui logo
 • Boeren glampings
 • Boerenbed logo
 • Farmcamps logo
 • Campings
 • Anwb logo
 • Eurocampings logo