Vesting stad Coevorden. Daar waar vroeger de zatte huurlingen dit vestingstadje op zijn kop zette... Door de strategische ligging van Coevorden en de bijbehorende inkomsten door tolheffingen lagen vele overheersers op de loer. Zo ook kwam er al snel de komst van het Kasteel en de verdediging werken. Toentertijd moest men regelmatig knokken voor het behoud van de stad Coevorden.
Omgeven door uitgestrekte drassige veen- en moerasgebieden, was er op de plek van Coevorden vroeger een doorgang tussen het noorden en het zuiden. Heersers heften tol, en zo werd er ook een kasteel gebouwd. Er kon daarmee veel geld verdiend worden en er zo kwam het, dat deze strategische plek interessant werd voor de inhalige. Vanaf de late middeleeuwen werd de stad Coevorden daarom ook meermalen aangevallen. Bisschoppen uit Utrecht, Gelre en Munster belegerde de stad. Aangestelde rentmeesters en kasteleins raakte soms te hebberig of juist te meegaand met de Coevordenaren, en waren daarom doel van belegeringen.
Een goede tijd voor Coevorden waren de begin jaren van de 19e eeuw. Tijdens een stadswandeling door Coevorden zie je vele contrasten tussen de gebouwen van toen en nu. Een klein aantal gebouwen zijn nog overeind gebleven uit een verder verleden.
Zo vind je in de stad het Arsenaal uit de 17e eeuw en ligt direct aan de haven. Het is nu een bibliotheek, VVV toeristen informatie kantoor en museum. Natuurlijk het eeuwen oude kasteel, dat als klein mottenkasteeltje al in de 11e eeuw gebouwd werd. Daarin is vandaag de dag een mooi restaurant gevestigd. Het wat jongere Pakhuis de Vlijt, waarin nu een prachtig hotel gevestigd is. Het ligt mooi aan de rustige haven van Coevorden, alwaar je ook uitkijkt over de nieuwe loopbrug de Vancouverbrug.
Tegenover het Kasteel van Coevorden, vind je het "Pakhuis en kantoor" met lieve markante torentjes. Hiernaast staat het oude postkantoor, gebouwd in 1890. Deze krijgt binnenkort een opknapbeurt en word in originele staat hersteld. Aan het einde van de loop brug zie je het borstbeeld van Van Heutsz, de legerofficier die geboren is aan diezelfde haven, enkele meters verderop.
In de Molenstraat staat een hele rij met kleine witte huisjes (van nummer 5 tot 31) die gebouwd zijn in 1765 en toen oorspronkelijk als garnizoen huisvesting dienden. Aansluitend op de hoek van de Friesestraat vind je daar café het Geveltje. Deze ook al in het wit, heeft een prachtige trapgevel, en diende toentertijd als kazerne. Even verderop naar het centrum vind je het gezellige cafétje Vancouver. Waarvan de topgevel in rijke Vlaams-Noord-Duitse renaissancetrant en dateert uit 1631. Even verderop loop je via het marktplein langs het Hofpoort theater met daarin onder andere het gemeentehuis en een restaurant. Het heeft een prachtige zijkant met daarin “oude gevels”.
In en om de stad Coevorden zijn een aantal leuke pretparken: Zo is er voor de kids het prachtige en ruim opgezette Plopsa indoor Coevorden. Dit is een kinder attractiepark op basis van vele verschillende karakters uit de Studio 100 toverhoed. Sommige bekendheden treden ook op : Kabouter Plop, Mega Mindy, Bumba, staan regelmatig op het grote poduim. Er zijn wel 25 verschillende attracties waar de kinderen zich uren kunnen vermaken.
Tip! Koop hier online je tickets voor plopsaland! Bestel tickets Plopsaland
In het prachtige Arsenaal gebouw bevind zich onder andere ook het Stedelijk Museum. Open di t/m za 9:30 - 17:00 | zo 12:00 - 17:00. Het Stedelijk Museum Coevorden laat vele interessante historische hoogetepunten zien uit de vestingstad stad en de regio. Van hieruit start ook een prachtige stadswandeling.
Het joods museum is gevestigd in de voormalige Synagoge te Coevorden. Het unieke gebouw stamt uit 1879 en zou later nog uitgebreidt met een leraren woning en en rituele badruimte. Leer in het Joods museum over het Joodse leven. Luister in het verhalencentrum en zie de gewoonten en gebruiken via de 3d filmpjes. Beleef de feestdagen mee en weet meer over het joodse geloof. De voormalige synagoge heeft elk jaar een aantal een aantal activiteiten op de kalender staan. Voor meer informatie zie eu link
Hotel de Vlijt in het centrum van Coevorden. Via Fletcher.
Meer info & boekenOp het marktplein van Coevorden, staat een standbeeld "Ganzen Geesje" genaamd. Een ode aan de historische najaars ganzenmarkt die hier plaatsvond al sinds de 15e eeuw. De ganzen hoedsters dreven vanaf de boerderij, hun vet gemeste ganzen naar de markt in Coevorden, om ze daar te verhandelen. De ganzen zijn veelal naar Engeland verscheept en daar als kerstdiner klaargemaakt. De ganzenmarkt verdween langzamerhand in de jaren 30 en 40 om vervolgens als cultureel evenement vanaf 1962 terug te keren.
De ganzenmarkt is een cultureel en historisch feest, dat ieder jaar gehouden word in het 2e weekend van November. Vele activiteiten zullen er weer plaatsvinden, en de vestingstad Coevorden zal weer op zijn kop staan. Ganzenhoedsters worden verkozen op het markt plein. De meiden lopen zoals vanouds in klederdracht, de ganzen hoedend door de winkelstraten van de stad naar het plein. Met de kwetterende ganzen op de achtergrond, kan je de verkiezingen volgen.
In deze november dagen van de ganzemarkt staat de stad vol met evenementen, je kan de najaarkermis komen bezoeken. Deze staat bij de markt en staat er een aantal dagen. Zo steekt men S'avonds vuurwerk af in de tuin achter het kasteel. Er zijn ook ganzenhoed(st)ers verkiezingen voor kinderen: De Mini-Miss, en Mini-Mister verkiezing.
In de 18e eeuw raakte Coevorden in zwaar verval en werden aan het einde van deze eeuw de Fransen als bevrijders onthaalt. Na de troonafstand van Napoleon in 1814, verlieten de Fransen de stad in erbarmelijke toestand. Brand teisterde de vesting stad en moest grotendeels letterlijk uit de as verrijzen.
Molenstraat in Coevorden, waar de huisjes nog verhalen zouden kunnen vertellen over soldaten en huurlingen.
In de periode voor de eerste wereldoorlog maakte Coevorden een economisch goede tijd mee. Vele gebouwen stammen uit deze tijd en ook de spoortrein is in 1905 in gebruik genomen.
Net even buiten het centrum, kom je de prachtige 32 meter hoge watertoren uit 1914 tegen. Aansluitend hierop het Van Heutszpark, dat ligt op de plek waar lang geleden nog de hoge vesting muren stonden en waar je nu alleen nog de singelgracht ziet liggen. Er zijn uit diezelfde periode ook nog verschillende mooie oude scholen als de Rijks scholen gemeenschap en de Vakschool voor meisjes (nu beide appartementen gebouwen).
Center parcs - Huttenheugte. Op nog geen 15 minuutjes fietsen naar Coevorden centrum.
Meer info & boekenAanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan!
Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!
Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.
Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.