In Veenhuizen staat het Nationaal Gevangenis Museum. Pal voor de ingang stopt ook de boeven bus. Daar kan je opstappen voor een rondritje door Wereld erfgoed dorp Veenhuizen met haar unieke historie.
Vanaf 1823 tot aan 1984 was dit unieke dorp afgesloten voor mensen van buitenaf. Kansarme kinderen moeten worden heropgevoed in het ‘landbouwend weeshuis'. Een initiatief van de Maatschappij van Weldadigheid. Door arbeid bekostigen ze hun eigen onderhoud en onderwijs. Een in theorie prachtig plan, dat in de praktijk toch een catastrofaal experiment blijkt te worden. Het pakt grotendeels uit met armoede, ziekte en sterfte.. Veenhuizen is in de loop der tijd volledig zelfvoorzienend ingericht, en kent niet echt een dorpskern maar 3 gestichten, enkele ambachtsclusters en medische gebieden. Wellicht wil je een wandel- tocht op een van de 6 routes door en om Veenhuizen maken. Je ziet dan ruim 120 verschillende gebouwen die allen de Unesco werelderfgoed status hebben gekregen. Deze vaak prachtige gebouwen en objecten hebben door hun samenhang, hun bouwstijl, en niet in de laatste plaats het bijzondere verleden een plekje op die lijst gekregen.
Informatie centrum Veenhuizen. Vroeger het slachthuis, nu start van vele wandel- en fietsroutes.
Vanaf de parkeerplaats aan de Laan Weldadigheid, waar je gratis kan parkeren, kan je gelijk de 6 wandelroutes en fietstochten starten.
Aan de overkant vind je het informatiehuisje. Het adres is:
Oude Gracht 40, 9341 AB Veenhuizen Je ziet tegenover dit huisje ook het gevangenis museum liggen.Wist je dat Veenhuizen tot aan 1984 een afgesloten dorp was? Het dorp had daarom ook eigen kerken, scholen, hospitaal, apotheek, zwembad, en een verenigingsgebouw. Alleen de mensen die er werkten mochten er ook wonen. Dus als je met pensioen ging, of de dienst verliet, moest je ook uit het dorp verhuizen.
Opbeurende woorden en slogans op de huizen in Veenhuizen.
Veenhuizen is een dorp wat een heerlijke eigen uitstraling heeft van jaren geleden. Van de betonnen bushokjes tot aan de vaak stimulerende woorden boven op de verschillende huizen. Vele gebouwen zijn recentelijk gerestaureerd en zien er prachtig uit.
Niet voor niets werd dit gebied hier als Kolonie van weldadigheid in 2017 genomineerd voor de wereld erfgoed lijst. In juli 2021 is het dorp dan ook op deze lijst toegevoegd. Je kan van Veenhuizen gerust zeggen dat het een openluchtmuseum is, maar er wonen natuurlijk ook gewoon mensen. Er is overigens ook een echte gevangenis. Die kan je uiteraard niet bezoeken, of je moet het wel heel bont maken!
Beoordeeld met een 9.1!
In 1859 werd het ministerie van binnenlandse zaken de eigenaar van Veenhuizen. Ook de woning voor de hoofddirecteur is toen gebouwd. Het huis staat bekend als Klein Soestdijk in verband met de statische zijvleugels en de grote tuin.
Voormalig huis van de gevangenis directeur. Je kan er sinds kort ook kan overnachten!Vanaf 1823 werd door Generaal Johannes van den Bosch het eerste gesticht in gebruik genomen.
Door de armoede in die periode werden kansarme gezinnen verplaatst uit de steden, om onder streng toezicht werk te verrichten op de nabijgelegen akkers.
In het najaar van 1824 worden er 3 schepen met elk 200 weeskinderen overgebracht van Amsterdam, naar Veenhuizen.
Er werden nog 2 grote gebouwen geplaats en zo kwamen er nog tienduizenden andere arme mensen voor "verpleging" en "heropvoeding" tijdens de 19e eeuw.
Onze wandelroute brengt ons andere ook naar het Maallust complex. Hier
vind je enkele ondernemers die verschillende producten maken zoals kaas en bier.
Achterin de Kaasproeverij ligt nog zat!
Kaaslust is een ambachtelijke kaasmakerij en proeverij. Honderden kazen kan je zien liggen rijpen achter het glas en vele kazen kan je proeven in het winkeltje.
Prachtig gebouw van de Kaasproeverij.
Architect Willem Cornelis Metzelaar heeft het pand ontworpen en het is gebouwd in 1903. In 2010 is dit gebouw weer volledig gerestaureerd en ingericht voor de bereiding van kaas.
Wat eens een graanmalerij was, is nu een bierbrouwerij geworden.
Prachtig koperen bierbrouwketels waar je van boven op kan kijken.
25 ondernemers hebben in 2011 de start gemaakt hier een bierbrouwerij te beginnen. Dit heeft geen windeieren gelegd. En nu kan je in vele restaurants deze bieren bestellen.
Nu wordt dit bier door heel Nederland verkocht, en hebben ze ervoor gezorgd dat er in het opgeknapte maallust complex, weer "leven in de brouwerij" is gekomen.
Op het terras bij Maallust kan je best een biertje pakken.
Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan!
Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!
Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.
Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.