Veenhuizen

In Veenhuizen staat het Nationaal Gevangenis Museum. Pal voor de ingang stopt ook de boeven bus. Daar kan je opstappen voor een rondritje door Wereld erfgoed dorp Veenhuizen unieke historie.

Gevangenis dorp

Tot aan 1984 was dit unieke dorp afgesloten voor mensen van buitenaf. Veenhuizen kent niet echt een dorpskern maar gestichten, ambachtsclusters en medische gebieden. Tijdens een wandel- of fiets tocht op de vele routes door en om Veenhuizen, zie je de verschillende typen dienstwoningen nog staan. Veenhuizen kende vele (bij)namen: Maatschappij van Weldadigheid, gevangenis dorp en Hollands Siberië.

Veenhuizen Informatie

Veenhuizen Informatie centrumInformatie centrum Veenhuizen. Start van vele wandel- en fietsroutes.

Start Wandel- en fietsroutes in Veenhuizen.

Vanaf de parkeerplaats aan de Laan Weldadigheid, waar je gratis kan parkeren, kan je gelijk de vele wandel- en fietsroutes starten.

Aan de overkant vind je het informatiehuisje. Het adres is: Oude Gracht 40, 9341 AB Veenhuizen . Je ziet tegenover dit huisje ook het gevangenis museum liggen.

Het geïsoleerde dorp Veenhuizen.

Wist je dat Veenhuizen tot aan 1984 een afgesloten dorp was? Het dorp had daarom ook eigen kerken, scholen, hospitaal, apotheek, zwembad, en een verenigingsgebouw. Alleen de mensen die er werkten mochten er ook wonen. Dus als je met pensioen ging, of de dienst verliet, moest je ook uit het dorp verhuizen.

Veenhuizen straalt rust, regelmaat en reinheid uit.

Gebouwen met woorden en spreukenOpbeurende woorden en slogans op de huizen in Veenhuizen.

Unieke historie

Veenhuizen is een dorp wat een heerlijke eigen uitstraling heeft van jaren geleden. Van de betonnen bushokjes tot aan de vaak stimulerende woorden boven op de verschillende huizen. Vele gebouwen zijn recentelijk gerestaureerd en zien er prachtig uit.

Op de wereld erfgoed lijst.

Niet voor niets werd dit gebied hier als Kolonie van weldadigheid in 2017 genomineerd voor de wereld erfgoed lijst. In juli 2021 is het dorp dan ook op deze lijst toegevoegd. Je kan van Veenhuizen gerust zeggen dat het een openluchtmuseum is, maar er wonen natuurlijk ook gewoon mensen. Er is overigens ook een echte gevangenis. Die kan je uiteraard niet bezoeken, of je moet het wel heel bont maken!

B&B Klein Soestdijk

Beoordeeld met een 9.1!

In 1859 werd het ministerie van binnenlandse zaken de eigenaar van Veenhuizen. De woning voor de hoofddirecteur is toen gebouwd. Het huis staat bekend als Klein Soestdijk in verband met de zijvleugels en de grote tuin.

Vrijwel het enige bouwwerk in Veenhuizen met een statisch aanzicht: Klein Soestdijk.Vrijwel het enige bouwwerk in Veenhuizen met een statisch aanzicht: Klein Soestdijk. Waar ju sinds kort ook kan overnachten!

Wat is er nu mooier dan slapen in de woning van de voormalige gevangenisdirecteur van Veenhuizen.

Hotel restaurant Bitter Zoet

Beoordeeld met een 8.8!

Meer informatie & boeken.
Fijn hotel en restaurant direct in Veenhuizen.

Op steenworp afstand van het gevangenis museum. De ideale locatie om je wandeling of fietstocht te starten.

Holiday home Gevangenis museum

Beoordeeld met een 8.9!

Meer informatie & boeken.
Verblijven in een gevangenis!

Ga niet langs start maar ga direct door naar de gevangenis! Overnachten in het gevangenis museum in Veenhuizen is wel heel bijzonder!

Historische Kolonie van weldadigheid

Johannes ven den Bosch Vanaf 1823 werd door Generaal Johannes van den Bosch het eerste gesticht in gebruik genomen.

Landbouwkolonie

Door de armoede in die periode werden kansarme gezinnen verplaatst uit de steden, om onder streng toezicht werk te verrichten op de nabijgelegen akkers.

Weeskinderen

In het najaar van 1824 worden er 3 schepen met elk 200 weeskinderen overgebracht van Amsterdam, naar Veenhuizen.

Paupers landlopers en bedelaars

Er werden nog 2 grote gebouwen geplaats en zo kwamen er nog tienduizenden andere arme mensen voor "verpleging" en "heropvoeding" tijdens de 19e eeuw.

Kaasproeverij Kaaslust

Onze wandelroute brengt ons andere ook naar het Maallust complex. Hier vind je enkele ondernemers die verschillende producten maken zoals kaas en bier.

Kaaslust proeflokaalAchterin de Kaasproeverij ligt nog zat!

Kaasproeverij

Kaaslust is een ambachtelijke kaasmakerij en proeverij. Honderden kazen kan je zien liggen rijpen achter het glas en vele kazen kan je proeven in het winkeltje.

Kaaslust gebouwPrachtig gebouw van de Kaasproeverij.

Willem Cornelis Metzelaar

Architect Willem Cornelis Metzelaar heeft het pand ontworpen en het is gebouwd in 1903. In 2010 is dit gebouw weer volledig gerestaureerd en ingericht voor de bereiding van kaas.

Bierbrouwerij Maallust

Oude graanmalerij

Wat eens een graanmalerij was, is nu een bierbrouwerij geworden.

Brouwerij Maallust KetelsPrachtig koperen bierbrouwketels waar je van boven op kan kijken.

Frisse start

25 ondernemers hebben in 2011 de start gemaakt hier een bierbrouwerij te beginnen. Dit heeft geen windeieren gelegd. En nu kan je in vele restaurants deze bieren bestellen.

Leven in de brouwerij

Nu wordt dit bier door heel Nederland verkocht, en hebben ze ervoor gezorgd dat er in het opgeknapte maallust complex, weer "leven in de brouwerij" is gekomen.

Maallust BrouwerijOp het terras bij Maallust kan je best een biertje pakken.

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs Ideaal voor gezinnen.

Heerlijk zwemparadijs en super veel ander vermaak voor jong en oud. Vlak bij vestingstad Coevorden, en Plopsaland om de hoek.

Center Parcs Park Sandur

Center parcs Park Sandur omgeving Omgeven door prachtig meer.

Varen, vissen en de rust van ruimte ervaren. Ideaal om te wandelen en fietsen. Op 10 minuten rijden van Wildlands adventure Zoo Emmen.

Booking.com deals in Drenthe

Ontdek alle deals en accommodaties in Drenthe bij Booking.com!

Roompot vakanties

Drentse Roompot parken bieden een combinatie van rust, ruimte en natuur. Terwijl de kinderen alle ruimte hebben om lekker met vakantievriendjes te spelen. Roompot Vakanties

 • Zie de aanbiedingen
  bij onze partners:
 • Hotels
 • Bluewellness hotels logo
 • Hotel De Bonte Wever logo
 • Fletcher logo.
 • Hotels.nl-logo
 • Vakantieparken
 • Centerparcs logo.
 • Landal logo.
 • Accommodaties
 • Belvilla-logo
 • booking.com logo
 • Tui logo
 • Boeren glampings
 • Boerenbed logo
 • Farmcamps logo
 • Campings
 • Anwb logo
 • Eurocampings logo