Drents Museum Assen

Een bezoek aan het Drents Museum in Assen is een fascinerende duik in kunst, geschiedenis cultuur en architectuur. Het museum, bekend om zijn uitgebreide collecties en indrukwekkende tentoonstellingen, biedt voor elk wat wils, ongeacht je leeftijd of interesses.

Het museum heeft afwisselend, veelzijdige tentoonstellingen en bijzondere exposities die vaak (in)directe raakvlakken heeft met Drenthe of Drentenaren. Ben je van plan te gaan, vergeet vooral niet de architectuur aandacht te geven: Die is uitzonderlijk!

Ontdek de geschiedenis van Drenthe

Het Drents Museum staat bekend om zijn rijke historische collecties die de geschiedenis van Drenthe tot leven brengen. Van prehistorische artefacten tot recente historische vondsten, het museum biedt een unieke kijk op het verleden. Je kunt de beroemde veenlijken bewonderen, die een zeldzaam inzicht geven in het leven en de dood in de prehistorie.

Meisje van Yde

Het meisje van Yde is zo een vondst en is in 1897 bij Yde gevonden. Dit veenlijk uit het begin van de jaartelling, kreeg grote bekendheid, toen er een wassen reconstructie van haar gezicht gemaakt werd. Drentse historische onderwerpen als deze passeren de revue.

Contrastrijke architectuur tussen nieuw en oud.

Het museum is gehuisvest in een prachtig gebouw, of eigenlijk een groep van samengesmolten gebouwen. Hou je van architectuur, is een bezoek aan het Drents Museum op zichzelf al waard. Sta je voor het ingangsgebouw, valt ons opeens op dat het "zweeft" op glas. Dit terwijl de oude voorgevel behouden is gebleven.

Drents Museum. De ingang van het Drents museum heeft haar oude karakter behouden. Terwijl ze toch verraadt dat hier iets bijzonders aan de hand is: Het gehele oude pand "zweeft" nu op glas.

Eenmaal binnen, valt gelijk de grote witte wenteltrap met de glanzende metalen leuningen op. Deze kent en op de treden na, alleen maar rondingen, zo lijkt het. Eenmaal beneden komt alleen nog indirect licht via de hoeken in de plafonds, waardoor er nauwelijks harde schaduwen zijn.

Wenteltrap in het Drents Museum. De grote wenteltrap brengt je in een "andere wereld van wit". Binnen in het museum ervaren we deze "overstap naar andere werelden" nog een paar keer!

Het dak van het museum rust flauw schuin oplopend tot 1 meter boven de grond, en rust op glazen plinten, waardoor het gebouw op een aparte manier wordt onthuld. Het organische blijft behouden doordat de daken met veel planten en paden uitgerust zijn.

Op het dak van het Drents Museum. Op het dak van het Drents Museum lijkt het alsof je in een plantsoen of parkje loopt. Toch zie je her en der tekenen van het dak en lichtdoorlatende elementen.

Kunst en Cultuur

Behalve genieten van de architectuur, heeft het museum ook een indrukwekkende verzameling kunst. Van oude meesters tot hedendaagse kunstenaars, er is een breed scala aan werken te bewonderen. Het museum organiseert vrijwel continue tentoonstellingen en exposities die werken van nationale en internationale kunstenaars uitlichten. Terugkerende bezoekers krijgen hiermee elke keer een nieuwe ervaring.

Wij hadden afgelopen keer een interessante expositie gezien die wereld van Egbert Streuer liet zien. Deze bekende motorcoureur werd tot 3x zijspan-wereldkampioen met bakkenist Bernard Schnieders.

Interactieve ervaringen

Het Drents Museum biedt niet alleen de kans om te kijken, maar ook om te leren en te ervaren. Met verschillende interactieve displays en educatieve programma's kunnen bezoekers van alle leeftijden zich verdiepen in de tentoongestelde thema's. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten en workshops die hen op een leuke en boeiende manier kennis laten maken met kunst en geschiedenis.

Interactieve historie. Jong gebleven volwassenen en kinderen vermaken zich prima met de interactive ervaringen! Hier maken we een "selfie" met klederdracht van vroeger.

Toegankelijkheid voor Iedereen

Het Drents Museum is toegewijd aan het toegankelijk maken van cultuur voor iedereen. Met faciliteiten voor mensen met een beperking, zoals rolstoeltoegankelijkheid en speciale rondleidingen, lukt het museum een inclusieve omgeving te bieden voor alle bezoekers.

Of je nu geïnteresseerd bent in de diepe geschiedenis van Drenthe, kunst wilt ervaren of gewoon op zoek bent naar een inspirerende dag uit, het Drents Museum in Assen verwelkomt je met open armen. Bereid je voor op een dag vol interessante ontdekkingen, leren en plezier!

Keuken met bedstee Een volledig ingerichte kamer met bedstee vuurplaats.

Wist je dat?

Drenthe hoogte kaart.

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan! Hof van Saksen.

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparcs in Huttenheugte! Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Vakantie aanbieders in Drenthe.