Meppel: IAMEPPEL

In Drenthe vind je prachtige vestingsteden, veelal met rijke historie. Ook de dorpen hebben vaak gezellige marktplaatsen en staan vol met prachtige boerderijtjes. Meppel is een stadje met een heerlijk karakter kwamen we achter. Het wordt niet voor niets Klein Mokum genoemd.

Zo is Meppel een stad met een rijke historie over drukkerijen en (zeil) weverijen. Ook vind je er prachtige oude ophaal bruggetjes die over de kanalen lopen. Vele schepen liggen in de kanalen en geven daarmee het aangezicht een heerlijke duw naar het verleden. De binnenstad heeft een aantal gezellige pleintjes, knus met kroegjes en restaurants. Het drukkerij museum is een bezoekje echt waard.

Wandeling Meppel

Meppel stadsgezicht. Tipbrug, prinsenbrug met iameppel text op water.

Van Wevershoek tot Eversdoek

Wij hebben de wandeling "Van Wevershoek tot Eversdoek" gemaakt die vele hoogtepunten van de binnenstad laat zien en daarmee echt een aanrader is.

De ideale tussenstop

Tip:Deze wandeling is zo'n 2 kilometer en duurt dus niet zo lang. Kom je uit het zuiden of de randstad, is Meppel ideaal om te combineren op je route van of naar je eindbestemming in Drenthe want het ligt nog geen 5 minuten van de snelweg. Een hapje eten word daar in ieder geval een stuk gezelliger als in een wegrestaurant.

De Stadswandeling

Beelden van “de stadswandeling”

Beelden: "De stadswandeling"

Op ons startpunt kwamen we er bij toeval achter dat de beelden op deze foto "De Stadswandeling" heten.

Ophaalbruggen

Even verderop ligt de Tipbrug en Prinsenbrug, 2 witte ophaalbruggen vlak naast elkaar. Voor de bruggen liggen grote letters die het woord "IAMEPPEL" maken.

Molens

Molen de Vlijt

Historie

Meppel had ooit wel 20 molens. Van korenmolens tot houtzaagmolens, oliemolens en eek- of runmolens voor de leerlooi industrie.

Molen De Vlijt

Deze molen De Vlijt is gerestaureerd en kan echt draaien. Hij is helaas niet te bezichtigen, maar hij is goed onderhouden fleurt het aangezicht van de kade prima op.

Molen De Weerd

De enige nog werkende molen is de korenmolen De Weerd. Vroeger was dit een belangrijke molen voor de leerlooi industrie.

Wandeling Van Wevershoek tot Eversdoek II

Hoogeveense vaart

We lopen over de bruggen en verder over keizersgracht langs de Hoogeveense vaart. Mooie huizen staan er langs dit kanaal en de boten die er liggen maken het plaatje af.

Zuiderbrug

We naderen nog een mooie witte ophaal brug uit 1913, de Zuiderbrug, en deze heeft prachtige ijzeren lantaarns en een sierlijk wit hekwerk.

Boazbrug

Na 150 meter ligt de volgende brug alweer, de Boazbrug, die van hout gemaakt is. Deze steken we over om aan de andere kant van het kanaal te komen. Het kanaal volgend krijgen we een prachtig uitzicht over de verschillende kades met vele (oude) boten. De molen De Vlijt maakt van hieruit gezien deze skyline tot een typisch Hollands tafereel.

Drukkerij museum Meppel

Drukkerij Meppel

Geschiedenis van spijkerschrift tot zetmachine.

In het prachtige pand aan de Oever 11 is het Drukkerijmuseum gevestigd. Je kan daar veel te weten komen over het drukkerij wereldje en de geschiedenis van communicatie. Vanaf het spijkerschrift tot loden drukletters, zetmachines en een handboek binderij.

Werkende machines

Oude druk persen staan er en je kan er onder andere ook een workshop komen volgen. je kan veel van deze oude machines nog werkend zien en dat maakt dit museum echt bijzonder.

Doe museum

Het drukkerij museum is ook vooral een doe museum en dat maakt de ervaring van dit grafisch erfgoed speciaal.

Wandeling Van Wevershoek tot Eversdoek III

Video Stadswandeling door Meppel.

In de video  krijg je een indruk hoe het tijdens onze wandeling was. Het was in januari 2019 en er stond een fris windje. Ons startpunt was bij de prinsengracht en dan zuidelijk de route volgend met de klok mee.

Beschrijving wandeling Van Wevershoek tot Eversdoek

Even verderop de flauwe bocht door kom je bij de Meppelersluis aan, wat ook alweer mooi wit geverfd ijzerwerk is. We lopen erover en kijken van deze kant ook weer mooi over de waterwegen die hier kruisen. We lopen lang de Molen en even verderop het mugje van Meppel (een voormalige brocante winkeltje).

Wandelroute Meppel

Kaart wandelroute Van Wevershoek tot Eversdoek te Meppel

Toren van de groote Kerk

Vanaf de sluisgracht lopen we Bleekerseiland op en komen uit tegenover het drukkerij museum. We lopen via de Kleine Oever het mooie kerkplein op met zijn grote toren. We zoeken op dit gezellige plein even de warmte van een restaurantje op en nemen een kop koffie. Dan lopen we noordelijk, de Hoofdstraat in die vol met winkels is.

De Secretarie

Daar vindt je ook het kunsthuis De secretarie, een prachtig monumentaal pand met een mooi trappetje voor de deur. Ooit was dit het stadhuis, nu zijn er verschillende exposities te zien.

Poep tonnen

Meppel kent vele steegjes, vroeger, toen er nog geen riolering lag, werd het onder andere gebruikt voor het ophalen van de poep tonnen.

Wist je dat?

drenthe hoogte kaart
 • Drenthe in de prehistorie dichter bevolkt was dan de randstad?
 • Dat het Drentse woord "smok" kus betekend?
 • Dat het Hof van Saksen 617 meter aan glijbanen heeft?
 • Centerparks de huttenheugte zijn dome volledig heeft vervangen in 2021?

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 600 meter met de glijbaan kan!

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparks in Huttenheugte! title= Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Booking.com

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.

 • Zie de aanbiedingen
  bij onze partners:
 • Hotels
 • Hotel De Bonte Wever logo
 • Fletcher logo.
 • Vakantieparken
 • Centerparcs logo.
 • Landal logo.
 • De Jong Intra logo
 • Accommodaties
 • Natuurhuisje-logo
 • Belvilla-logo
 • booking.com logo
 • Heerlijke huisjes logo
 • Tui logo
 • Boeren glampings
 • Boerenbed logo
 • Farmcamps logo
 • Campings
 • Anwb logo
 • Eurocampings logo