Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een groot natuurgebied met afwisselend loof- en naaldbos, heide met stuifzand gronden, en beekdalen met graslanden.
De Wandeling vanuit Diever is 13,2 km, heeft een bosrijk gedeelte en kronkelt over de heide velden met meertjes. Op de route zie je ook het onderduikershol "de Wigwam" en het Pottiesbargien.
13,2 km
03:21
Parkeerplaats adres: Hezenes 3, 7981 LD Diever
Direct aan de parkeerplaats, ligt restaurant Villa Blauwhemel waar je terecht kan voor een kopje koffie of uitgebreid diner. Daar schuin tegenover het Shakespear theater met prachtig openlucht podium. De route loopt vanaf de parkeerplaats richting de bosweg.
Zodra je de Bosweg oversteekt, loop je het "Drents-Friese Wold Berkenheuvel" in. Laat de naam je niet misleiden: Ja er staan veel berken, maar er is ook heel veel andere vegetatie om van te genieten. Het is een groot bos waar je uren kan dwalen over de paden die kris kras door dit gebied lopen. Heuvels vind je er genoeg, gemaakt door natuurlijke zandverstuivingen, maar ook door de mens. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hunebed dekheuvels en de grafheuvels van lang geleden. Uit de recentere historie, kom je bijvoorbeeld het onderduikershol tegen.
Op de route loop je langs het onderduikershol. Het pad loopt er omheen, en aan de westkant van het hol is de toegang.
De bouwers waren onderdeel van het Nederlands verzet tegen de Duitse overheersers en men noemden ze de knokploeg Diever. De knokploeg had onder andere een groot aantal mensen bevrijd uit de gevangenis in Assen. In antwoord op de steeds uitgebreidere acties van het verzet, werden meer Duitse strijdkrachten ingezet. De strijdkrachten hielden steeds frequenter gehouden razzia's. Ze namen mensen mee voor de verplichte tewerkstelling aan onder andere het vliegveld Havelte. Mede daardoor kwam de noodzaak voor de bouw van de schuilplaats en in de winter van 1943-44 word dan ook begonnen met de bouw.
Vanuit dit hol werden regelmatig activiteiten georganiseerd. Zo zijn er bevolkingsregisters van Diever en Dwingeloo gestolen en hier verstopt. Ook bood het hol onderdak aan Engelse en Amerikaanse piloten die in de buurt waren neergestort en onderdak nodig hadden.
Onderduikershol plattegrondHet zuiden van nederland werd langzaam maar zeker bevrijd. De Duisters wisten inmiddels (door het martelen van gevangen genomen verzetstrijders) de locatie van het hol, en namen te achterhalen. Op 22 november 1944 worden onder andere in Diever weer verzetstrijders opgepakt en rijdt de Duitse Sicherheids Dienst met twee vrachtauto’s naar het hol. Daar worden de 4 aanwezigen opgepakt en afgevoerd.
In het Drents-Friese grensgebied worden aan het eind van 1944 tientallen mensen opgepakt. Zo worden onder andere 11 leden van de knokploeg gefusilleerd of afgevoerd naar kampen en komen niet meer terug. 1 van hen overleefde de oorlog. Bij het Onderduikershol is een gedenkteken opgericht ter nagedachtenis.
Onderduikershol met gedenkteken in het Drents-Friese WoldHet Pottiesbargien ("het potjesbergje") is de naam van Hunebed D52a. De grote hoeveelheid stenen zijn in 1735 al gerooid en onder andere gebruikt voor versterking van zeedijken.
De dekheuvel is later nagebouwd op deze plek. Zodat je nog kan zien hoe het er vroeger uitzag. Het was een groot hunebed met 8 paar draagstenen.
In 1988 is er een onderzoek gestart op deze plek. Maarliefs 15.800 scherven van aardewerk, 9 barnstenen kralen, 88 vuurstenen pijlpunten, 7 schrabbers en een stenen bijl zijn er gevonden.
Doorsnee hunebedNa het bezoek aan de historische plaatsen, loopt de wandelroute over een pad dat her en der overgroeid is of gedeeltelijk overwoekerd door bomen en planten. Lekker rustig zelfs als je op een zondag ochtend wandelt. Wij zijn op dit stuk namelijk verder niemand tegen gekomen.
Na ongeveer 3 km kom je weer bij de Bosweg uit. Steek je over en ga je links kom je bij een prachtig open gebied met vele meertjes. je vindt hier ook de heide velden.
Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan!
Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!
Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.
Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.