Rondrit door het Industrieel Smalspoor Museum

In het Smalspoor Museum zijn meer dan 100 verschillende treinlocomotieven en onderstellen te bekijken en te bereiden. Een heel groot deel is nog in prima staat van onderhoud en kan nog rijden.

De vele vrijwilligers zorgen daarvoor. Een hele klus omdat er al sinds 1983 geen bolster (bovenste laag van het hoogveen) meer wordt ontgonnen.

Haal je industrieel smalspoor machinist diploma!

Smalspoor diploma voor kinderen van 4 tot 80.

Smalspoor diploma

En rijden in een smalspoorlocomotief kan je! Kinderen vanaf 4 tot en met 80 jaar, kunnen hier het enige echte smalspoor machinisten diploma halen op de vele rond tuffende locomotieven. Maar ook zonder dit diploma mag je toch mee met de rondrit door het Industrieel Smalspoor Museum.

Rondrit door het Smalspoor Museum

Kaart controle

Onze rondrit, die elk uur vertrekt, wordt er één met vele stoppen. Onze enthousiaste machinist doet uitgebreid uit de voeten over allerlei onderwerpen gerelateerd aan veenontginning, de natuur en uiteraard de industriele smalspoor historie.

Knarsend en puffend trekt het smalspoor diesel locomotiefje ons voort over de rials van het museum. Smalspoor, omdat deze rails maar 90 cm uit elkaar liggen. Bij de NS is de breedte 143,5 cm en deze breedte wordt over de hele wereld het meeste gebruikt. Er zijn vele soorten verschillende breedte rails en er liggen verschillende maten assen en soorten spoorrails en bielsen langs grote delen van de route, zo laat hij ons zien. Zo liggen er bijvoorbeeld ook rails die als monorail fungeerde. Er zijn wel meer als 50 verschillende breedte maten in gebruik geweest over de hele wereld.

Natuurgebied met 70 soorten vogels.

Verder tuffend vervoert het treintje ons langs een prachtig meertje, dat ook op het grondgebied van het park ligt. Wel 70 soorten vogels komen hier en sommige broeden er ook. Het Bargerveen natuurgebied is hier bijna aangrenzend en het is er daarom ook erg rustig. “Niet van de bramen snoepen hoor, daar piesen de vossen tegenaan” legt onze machinist uit.

De oude remise uit 1910

Op onze rondrit door het Industrieel Smalspoor Museum, komen we dit rijksmonument op het terrein tegen. Het is de 4 spoorweg smalspoorremise uit 1910 en is de enige over gebleven in Nederland. Alle deuren staan open en er staan nog locomotieven in.

Smalspoormuseum remise uit 1910

Turfstrooisel fabriek

Even verderop komen we bij het rijksmonument de turfstrooisel fabriek met zijn kantelinstallatie. Deze imposante metalen kantel installatie draait een heel treinstel om zijn eigen as, om zodanig op de kop te hangen.

Turfstrooisel fabriek schema Smalspoor Museum

Al het bolster rolt daarna via een schuin oplopende band de fabriek in waar het word het gemalen en gezeefd. Daar staan grote machines die gedeeltelijk nog werken. De klauwen van de malers, ook wel wolf of duivelsmolen genoemd, malen ze kort. Daarna komen ze van boven in de fabriek naar beneden terecht in de zeefmolen. Het lijken grote centrifuges met vervaarlijke draaiende, gedraaide metalen kammen. Dit heeft vroeger letterlijk veel stof op doen waaien, en je kan je wellicht voorstellen dat het geen pretje was hier te werken.

Lang geleden zag het er zo uit op het hoogveen:

veenontginning lang geleden

Turf producten

Zwarte turf werd gedroogd en opgestookt in kachels om de huizen te verwarmen. De bovenste laag, het bolster, uit het hoogveen van het bargeveen was echter te los en brandde veel te snel op in de kachels.

De Griendtsveen Maatschappij uit de Peel kon er wel wat mee: Ze  maakten er turfstrooisel van. Dat werd gebruikt als vervanger voor stro in de stallen van paarden. Reden is dat het beter nog als stro, vocht (paardenpoep & plas) kan vasthouden.

Onze machinist laat ook een wollig achtig product zien. Het diende als omwikkeling van afwateringpijpen. Tegenwoordig zijn dit plastic buigbare pijpen, maar toentertijd nog aardewerk pijpen met gaten.

Een heel ander eindproduct is Norit. Je weet wel, die zwarte pilletjes voor als je aan de dunne bent. Dat word nog steeds gemaakt, maar de turf komt niet meer hier vandaan.

Indrukwekkende loods

Hou je van treinen, loop dan ook nog even het nieuwe gebouw de locomotievenloods binnen, het immense dak ligt vol met zonnepanelen. Er staan zeker 40 verschillende locomotieven, wagons en treinstellen schat ik, en het is een ware lust voor het oog.

Locomotieven loods

Openingstijden En Kaartjes 2022

Het museum is in 2022 geopend van 30 april t/m 30 oktober op donderdag, zaterdag en zondag.

Woensdag * 10:00 - 16:30
Woensdag alleen in: juli, augustus en herfstvakantie.
Donderdag 10:00 - 16:30
Zaterdag 10:00 - 16:30
Zondag 11.00 - 16.30

Tip: De treinrit vinden wij echt een aanrader, je zit onder een afdak en dus heb je geen paraplu nodig mocht het gaan regenen. De kinderen mogen af en toe meehelpen de wissels verzetten. (Onze rit duurde ongeveer 1 uur).

Er kan van onderstaande dienstregeling worden afgeweken en dan zal de trein vertrekken 1 uur nadat de eerste passagiers binnen zijn. 

 Vertrektijden trein:

 • Donderdag : 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur
 • Zaterdag : 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur
 • Zondag : 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur

Toegangsprijzen 2022

Kaartjes koop je direct aan de kassa.

Dagkaart (inclusief treinrit): Per persoon
Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar € 8,50
Kinderen van 3 t/m 12 jaar € 6,50

Als het museum open is kunt u in het museumrestaurant even pauzeren van uw wandeling, fietstocht of autorit met een kopje koffie, thee of glaasje fris. Eventueel aangevuld met een hapje. U hoeft dan geen entree te betalen.

Video Smalspoor museum

Voor meer indrukken en impressies kan je ook deze korte documentaire video over het Smalspoor museum bekijken.

Vervoer naar het Industrieel Smalspoor Museum

Navigatie adres van Industrieel Smalspoor Museum

Industrieel Smalspoor Museum
Griendtsveenstraat 140
7887 TK Erica

Tip: De parkeerplaats is over het bruggetje rechts, je parkeert daar direct voor de ingang.

Met de trein naar het Industrieel Smalspoor Museum

Het museum is met de trein bereikbaar als je vanaf Coevorden of Emmen verder de bus neemt. Vanaf de bushalte in Weiteveen loop je dan in een goed half uur naar de ingang.

Plan je reis naar het Smalspoor Museum hier:

Resort Zuiddrenthe

Golf en wellness hotel

Een heerlijk hotel maar 4 km van het smalspoor museum met wellness en 9 hole golfterrein.

Bekijk ook de andere Drentse golfbanen met hun verblijven.

Wist je dat?

drenthe hoogte kaart
 • Drenthe in de prehistorie dichter bevolkt was dan de randstad?
 • Dat het Drentse woord "smok" kus betekend?
 • Dat het Hof van Saksen 617 meter aan glijbanen heeft?
 • Centerparks de huttenheugte zijn dome volledig heeft vervangen in 2021?

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 600 meter met de glijbaan kan!

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparks in Huttenheugte! title= Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Booking.com

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.

 • Zie de aanbiedingen
  bij onze partners:
 • Hotels
 • Hotel De Bonte Wever logo
 • Fletcher logo.
 • Vakantieparken
 • Centerparcs logo.
 • Landal logo.
 • De Jong Intra logo
 • Accommodaties
 • Natuurhuisje-logo
 • Belvilla-logo
 • booking.com logo
 • Heerlijke huisjes logo
 • Tui logo
 • Boeren glampings
 • Boerenbed logo
 • Farmcamps logo
 • Campings
 • Anwb logo
 • Eurocampings logo