Pieterpad etappe Coevorden - Hardenberg.

Van vestingstad Coevorden met haar prachtige grachten tot het door de Overijsselsche Vecht gestreelde Hardenberg.

Deze relatief korte tocht van 19,1 km start bij het station in Coevorden, en eindigt niet ver van station Hardenberg. Onderweg steken we 3 keer over de kronkelende Overijsselsche Vecht. Halverwege liggen leuke dorpjes als Gramsbergen en Ane, waar je ook een hapje en een drankje kan krijgen.

Route Pieterpad in Drenthe.

19,1 km

Kaart Pieterpad Drenthe.

 • Coevorden - Hardenberg

 • Deze etappe is 19.1 KM. Grotendeels verharde weg.
 • Openbare watertapplaatsen vind je bij:
  • De ingang van station Coevorden.
  • Op 100 meter van de route bij de ingang van station Gramsbergen.
  • Aan het einde van de route in Hardenberg op de kruising van de Admiraal Helfrichstraat en Oosteinde.
 • Een drankje met wat lekkers kan je krijgen in:
  • Coevorden: Markt (op 200 meter van het Pieterpad) en Friesestraat - meerdere leuke cafés en restaurants.
  • Tip: Gramsbergen: Café en Bierbrouwerij Mommeriete met terras direct aan het kanaal met brug. Dagelijks vanaf 10:00 uur open.
  • Gramsbergen: Snackbar Primataria. Dagelijks vanaf 12:00 open, maandag gesloten.
  • Tip: Ane: Theehuis Granny’s Barn met prachtige tuin. Vanaf 10:00 geopend, Zondag en maandag gesloten.
  • Tip: Hardenberg: Wij hebben heerlijke tapas gehad bij sandwich & tapas restaurant Bij Ons aan de Voorstraat. Hardenberg heeft overigens keuze genoeg. De meeste cafés en restaurants vind je aan de Voorstraat, de markt en Oosteinde.

Pieterpad etappe 8 verslag: Coevorden - Hardenberg

Start bij station Coevorden

We starten deze etappe op het Station in Coevorden. Overnachten kan je prima bij hotel Talens, dat direct aan de route ligt, of het mooie kasteel Coevorden dat in het Centrum ligt. Wij parkeren aan de overkant van het station. Er loopt een mooie nieuwe tunnel onder het spoor naar het perron. Straks zullen we met de trein vanuit Hardenberg hier weer terugkomen.

Via de nieuwe groene tunnel kan je onder station Coevorden naar de andere kant komen.

Coevorden zelf heeft een mooie korte stadswandeling die je langs vele historische hoogtepunten van de stad brengt.

We lopen voorbij hotel Talens en ontdekken dat er een hier een bordje mist. Gelukkig hebben we de route ook op onze gps en pikken we het snel weer op. We steken de gracht van Coevorden over en lopen langs het kanaal Lutterhoofdwijk.

De Poort van Drenthe

Langs de sloot lopen we richting de Poort van Drenthe. Dit is een prachtig stukje natuur waar de schapen net uitgezet zijn om te grazen. Over deze verhoogde rug heb je uitkijk over een prachtig rietgebied met een ondiep meertje erin. Aan het einde staat het gelijknamige kunstwerk de Poort van Drenthe. Een hunebed achtig kunstwerk, waarbij de grote stenen een poort vormen.

Komende vanaf de heuvelrug loop je langs het kunstwerk de Poort van Drenthe, Coevorden.

Pieterpad wandelaars poseren even bij het bord van Coevorden.

Overijssel

Verderop lopen we langere tijd met een aantal andere "pieterpatters" langs de Kleine Vecht. Hier is recentelijk een groot zonnepark gerealiseerd. Niet veel verder lopen we Drenthe uit en komen we in de provincie Overijssel.

Onderweg op het Pieterpad even voor de Haandrik.

De Haandrik

Bij De Haandrik aangekomen nemen we even een broodje. Hier is de waterkruising van het kanaal met de Overijsselsche Vecht. Hier heb je op een relatief klein stukje mooie sluizen, bruggen en de spoorbrug. Het Pieterpad kronkelt er langs en voor ons door de weilanden richting het gehuchtje Holtheme en daarna Gramsbergen.

We gaan even van het Pieterpad af om aan de Vecht een broodje te pakken.

Gramsbergen

Even langs de rand van het bedrijvenpark van Gramsbergen komen we aan in Gramsbergen zelf. Dit dorp ligt ingeklemd tussen de Vecht en het kanaal. Hier zit een cafeetje en kan je met mooi weer mooi aan het kanaal lunchen, het is er gezellig druk op deze prachtige zondag middag. Het kleine centrum van Gramsbergen heeft een pittoreske uitstraling. Er zijn een paar leuke kleine pleintjes waar vele oudere -maar goed onderhouden- huizen aan staan.

Het Pieterpad slaat af naar De Oldenhof. Dit is een weg, dat leuk afwisselt met kleine weilandjes en boerderijen.

We steken even later via een grote witte brug de Overijsselsche Vecht over. Kijkend vanaf de brug zie je ook hier weer splitsing met een afwateringskanaal.

Bij Ane linksaf

Aan de overkant ligt Ane. Aan de linkerkant zie je de mooie tuin van Granny’s Barn. Voor de Pieterpad wandelaars staat hier een leuk theehuis met terras voor een lunch en drankje. Helaas voor ons vandaag (zondag) gesloten.

We vervolgen onze weg langs vele landerijen met soms prachtige woonboerderijen. Ook lopen we dicht langs de uiterwaarden van de Vecht, die hier door een dicht en heuvelachtig bos lopen. Het laatste stuk van het Pieterpad, lopen we over de dijk. Hier krijgen we een prachtig uitzicht over de vecht en haar armen en aan de overkant Hardenberg.

Over de prinses Amaliabrug naar Hardenberg

Vanaf de dijk lopen we over de lange prinses Amaliabrug. Het uitzicht over zowel de uiterwaarden, als Hardenberg is geweldig. Aan het einde van de brug loop je vrijwel gelijk het centrum in, en dat is daarmee het einde van deze etappe.

Vanaf de prinses Amaliabrug heb je een mooi uitzicht over de Vecht en Hardenberg.

Een heerlijke Pieterpad etappe

De prachtig kronkelende Vecht heeft ons vandaag meerdere keren positief verrast. Na etappe 3 heb je op het Pieterpad eigenlijk alleen maar kleine Drentse dorpen. Pas in etappe 7 kom je in de levendige stad Coevorden Etappe 8 eindigt in Hardenberg en valt daarmee direct in de categorie "bewoonde wereld". Deze afwisselingen maken het een afwisselende Pieterpad Etappe. Met het toetreden tot deze "bewoonde wereld" is het wel duidelijk dat we hiermee ook echt Drenthe achter ons hebben gelaten.

Weerverwachting aankomende dagen:

Weer voorspelling Drenthe aankomende dagen

tip: Grote stukken van deze route zijn door uitgestrekte natuurgebieden. Vooral etappe 6 is natuurgebied zonder bebouwde kom. Neem dus voldoende eten en drinken mee.

Handig boekje Pieterpad.

Boekje over het noordelijk deel van de Pieterpad route.

Vele mensen gebruiken dit Pieterpad boekje. Ze kijken dan even op de kaarten, of lezen over het gebied waar ze langs gaan komen.

In deze uitgave LAW 9.1, wordt het noordelijk Pieterpad deel met Drenthe in 192 pagina's beschreven.

Wist je dat?

Drenthe hoogte kaart.

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan! Hof van Saksen.

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparcs in Huttenheugte! Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Fletcher

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden. Fletcher logo.

Vakantie aanbieders in Drenthe.