Etappe 3 van het Pieterpad start vanaf centraal station Groningen. Kom je een dagje eerder zoals wij, heb je nog de tijd om Groningen zelf te verkennen en lekker uit te gaan eten.
Op deze route is het afwisseling alom. Slinger je het ene moment langs het riviertje de Hoornse Diep. Kom je later langs veengebieden, vennen en bossen. We komen ook langs 3 hunebedden met ieder hele unieke eigenschappen.
21,1 km
Kaart Pieterpad etappe 3.
| Beoordeeld met een 9,2!
Nieuw, stijlvol en geluidgeïsoleerd hotel in het hart van Groningen. Tussen etappe 2-3.
tip: Heb je een auto en fietsendrager? Dan kan je je fietsen op het eindpunt van je Pieterpad etappe parkeren, en met de auto naar je startpunt. Na je wandeling, fiets je weer terug naar je auto.
| Beoordeeld met een 8,2!
Hotel Paterswolde heeft een prachtig zwembad, lekkere wellness en fitness ruimte, en ligt dicht bij het Paterswoldsemeer.
2km van etappe 3. Ideaal gekombineerd met een welness na je Pieterpad wandeling.
We gaan de dag vóór ons Pieterpad avontuur relaxed met de trein naar Groningen. Ons eerste nachtje overnachten we relaxed in het mooie The Market hotel. Dit ligt direct aan de Grote markt en in de schaduw van de Martini Toren. Deze is 97 meter hoog en heeft 311 traptreden.
Onder de zon maken we een wandeling door de binnenstad. We pikken een terrasje aan de grote markt waar net een beachvolleybaltoernooi gaande is. Na een uitgebreide bourgondische maaltijd, gaan we zoetjes aan naar de hotelkamer.
We smeren tijdens het uitgebreide ontbijt onze broodjes voor onderweg en nemen wat vers fruit van de schaal mee. Voor de zekerheid trekken we een poncho aan want er schuift net een dikke wolk over.
Station Groningen. Startpunt van onze Pieterpad route Drenthe in.
De route vertrekt zuidelijk eerst het spoor over, dan naar de Hoornsedijk. Over deze dijk, slinger je langs het water van het Hoornse Diep en later het Noord-Willemskanaal. In het water liggen vele mooie woonboten tussen al het groen. Over de Hoornsedijk wandelen we dan verder naar Haren.
Via Noordlaren slaan we dan af naar het Noordlaarderbos. Op zo'n 200 meter van het Pieterpad, ligt het hunebed G1. Dit is het enige hunebed in provincie Groningen dat nog op de oorspronkelijke plaats ligt.
De weg langs het hunebed loopt naar Hunebed G1.
Het enige hunebed in Groningen: De G1 nabij Noordlaren.
De weg loopt verder naar Midlaren waar je absoluut een kijkje moet gaan nemen bij de hunebedden D3 en D4. Strak liggen ze langs een huis en schuur. Uniek aan de 2 grote hunebedden is dat ze in het verlengde van elkaar liggen, en zo dicht op elkaar dat men ooit dacht dat het er 1 was.
Hunebedden D3 en D4 in Midlaren.
Brinkdorp Zuidlaren is de gezellige en historierijke eindbestemming van deze dag. Als het kerkje open is, ga er vooral eens binnenin kijken.
Interieur van de kerk in Zuidlaren.
Zuidlaren heeft een plattegrond ingericht als een brinkdorp. Aan de rand liggen de graan- en aardappelakkers van de Es. De beken liggen nooit ver weg: aan de west kant ligt het Westerdiep. Hier zullen we morgen langs en over wandelen. Aan de oost kant De Hunze alsook de nu gekanaliseerde riviertjes die aansluiten op het Zuidlaardermeer. Midden in het dorp liggen de brinken. Vroeger waren dit de verzamelplaatsen voor de schapen, die de schaapsherder dan meenam naar de heidevelden. Zuidlaren heeft de meeste brinken van Drenthe. Vroeger waren dat er 14, nu nog 7.
Een gezegde uit deze streek is toepasselijk voor de brinkdorpen:
Zonder heide geen schapen.
Zonder schapen geen mest.
Zonder mest geen graan.
en zonder graan geen brood.
Uitzicht over de brink vanuit het restaurant van het Brinkhotel. Moe en voldaan gaan we hier zo heerlijk overnachten.
Beeld van de Zuidlaardermarkt.
De grootste Brink in Zuidlaren staat bekend om het grootse en oudste paardenhandel evenement van west Europa, De Zuidlaardermarkt. En wie kent er nu niet het liedje van "Berend Botje ging uit varen".
Etappe 3 is een zeer afwisselende route: In het begin de drukte van de grote stad. Dan de parken met de kanalen en beekriviertjes met hun woonboten. Verderop heide en de bossen van Appelbergen en het Noordlaarderbos. En uiteraard de mooie noordelijkste hunebedden van het Pieterpad.
We hebben de drukte in de stad, en later de transitie naar de rust als erg prettig ervaren. En merken ook nu weer wat Drenthe op een positive manier met je kan doen.
| Beoordeeld met een 9,1!
Hotel B&B de Vredenhof gefotografeerd vanaf het Pieterpad in Zuidlaren.
Mooie kamers en heerlijke bedden. In de morgen bakken ze zelf brood. Tussen etappe 3-4.
| Beoordeeld met een 7,9!
Het Brinkhotel Zuidlaren ligt direct aan de befaamde brink van de Zuidlaardermarkt.
We hebben heerlijk gedineerd in dit hotel, en het ontbijt was perfect! Tussen etappe 3-4.
| Beoordeeld met een 7,9!
Chalet Zuidlaren is voor meerdere dagen te boeken.
Ideaal als uitvalsbasis om meerdere Pieterpad etappes te gaan lopen.
tip: Grote stukken van deze route zijn door uitgestrekte natuurgebieden. Vooral etappe 6 is natuurgebied zonder bebouwde kom. Neem dus voldoende eten en drinken mee.
Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan!
Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!
Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.
Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.