Pieterpad etappe Rolde - Schoonloo.

Wandelen langs beekrivieren met natuurkoeien: Etappe 5 van het Pieterpad.

Het kerkje van Rolde en haar hunebbeden liggen er prachtig bij. Het Pieterpad loopt verder over een verhoging alsof het je uitnodigt om naar al het groen om je heen te kijken. In het beekdal het Andersche Diep ontmoeten we ruim 600 natuurkoeien die het hier hele seizoen blijven.

Kaart Pieterpad etappe 5: Rolde - Schoonloo.

18,1 km

Kaart Pieterpad Drenthe.

 • Rolde - Schoonloo

 • Deze etappe is 18,1 KM.
 • Na 2,6 km kom je langs een drinkwater punt.
 • Na ongeveer 15 km snackbar & petit-restaurant bij camping De Warme Bossen.

Weerverwachting aankomende dagen:

Weer voorspelling Drenthe aankomende dagen

tip: Grote stukken van deze route zijn door natuurgebied. Neem voldoende eten en drinken mee want pas na 15 km kom je bij een camping met cafetaria.

Handig boekje Pieterpad.

Boekje over het noordelijk deel van de Pieterpad route.

Vele mensen gebruiken dit Pieterpad boekje. Ze kijken dan even op de kaarten, of lezen over het gebied waar ze langs gaan komen.

In de uitgave van maart 2022, wordt het noordelijk deel met Drenthe in 192 pagina's beschreven.

Pieterpad verslag Rolde - Schoonloo.

Toen we in Etappe 4 over het Balloërveld liepen, zagen we in de verte al de kerktoren van Rolde. Vroeger kon je vanaf het noorden hier vrijwel recht naartoe lopen. Bij nacht brandde er altijd licht achter het vensters in de toren. Rolde heeft al rond het jaar 900 een kerkje, dat tot omstreeks 1200 3 keer vervangen moest worden. Er is toen een stenen kerk gebouwd die al even groot was als de huidige. In 1427 is de huidige kerk gekomen.

De Jacobuskerk te Rolde.

De Jacobuskerk te Rolde. Gezien vanaf het pieterpad.

De functies van de Jacobuskerk.

De Jacobuskerk had vele functies voor Rolde en omliggende dorpen als Schoonloo en Balloo. Er werden godsdienst plechtigheden voor zowel Protestantse als Rooms-katholiek gelovigen gehouden. Maar ook was het een plaats voor rechtspraak voor het Rolderdingspel: Drenthe had vanaf de 13e eeuw tot 1688 6 rechtsgebieden, dingspelen genaamd. Twee keer per jaar was er een zitting hier, en één keer in Anloo. Verder werden er hier vele openbare verkopingen en vergaderingen gehouden.

Bezoek aan de kerk in Rolde

Bezoek tip: De kerk ziet er van binnen prachtig uit. Het gekleurde glas achter het altaar beelden de dingspelen taferelen en de rechtspraak historie in heel Drenthe uit. De muren van dit grote koor zijn strak wit tot bovenin het gewelfde plafond. In het middenschip zien we het plafond met zware houten balken. Voorin het schip de balustrade met een prachtig orgel uit 1800 dat in 2013 uitgebreid gerestaureerd is. De kerk is vanaf eind mei tot begin september elke dag van 10:00 tot 17:00 geopend.

Vanaf de Kerk en de hunebedden, volgen we het rechte pad van ruim 2 km. Tot aan 1977 lag er op dit verhoogde pad een spoorweg. Hier en daar lopen wat paarden en pony's in de velden. Direct naast het pad ligt een lager gelegen, dichtbegroeide sloot, en aan de andere kant staan afwisselend vele verschillende boom soorten en struiken hagen.

Pieterpad Rolde.

Het Pieterpad volgt vanuit Rolde een oud spoortraject richting het Dotterbloemgrasland.

Aan het einde toppen we ons waterflesje af bij een "Drents Drinkwater" watertappunt, en lopen dan onder de N33 door om langs een grote boerderij te lopen. In de open stallen zien we een flink aantal forse beige stieren staan. En een bordje waarop "natuurkoe" staat. Niet veel verder ontdekken we wat daarmee bedoelt wordt.

Dotterbloemgrasland het Andersche Diep.

Het pad wat we lopen grenst aan een prachtig gebied wat het Pieterpad even verderop ook zal doorkruisen. Dit natuurgebied heet het Andersche Diep. Het is 275 hectare groot en is volledig afgezet.

Het Pieterpad heeft trapjes om in het Andersche Diep te komen.

Het Pieterpad heeft trapjes over de afzetting om in het Andersche Diep te komen.

Er lopen zo'n 600 franse Charolais runderen. De meeste zijn effen creme of beige zoals we eerder al bij de stieren in de stal zagen. De vele koeien en kalveren liggen onder de bomen of grazen in de open stukken van dit unieke natuurgebied.

Charolais runderen.

Charolais runderen.

Er komen in dit gebied een aantal zeldzame planten en diersoorten voor. Om deze natuurwaarde te behouden is er hier begrazing nodig. Deze robuuste koeien en kalveren blijven hier daarom het hele zomerseizoen rond kuieren.

Wel 600 Charolais runderen in het Andersche Diep.

Wel 600 Charolais runderen in het Andersche Diep.

Een andere unieke eigenschap is dat er hier op een aantal plaatsen kwelwater naar boven komt, wat ook weer een groot aantal plantensoorten voorziet van goed water. Dit gebied word ook vaak Dotterbloemgrasland genoemd. De Dotterbloem komt dan ook veel voor in dit gebied, en bloeit weelderig geel vanaf april.

Natuurgebied Gasselterveld.

Aansluitend aan het Andersche Diep, liggen de natuurgebieden Gasselterveld en Drouwenerzand. Van "veld" of "zand" is echter nauwelijks nog sprake. Hoewel dit gebied vroeger inderdaad kale vlakten waren, heeft er sinds die tijd een ware metamorfose plaats gevonden. De nu volgroeide bomen zijn geplant tijdens de werkverschaffing projecten in de jaren 20-50.

De naaldbossen in het Gasselterveld hebben hoogpolige groene vloerbedekking. De naaldbossen in het Gasselterveld hebben hoogpolige groene vloerbedekking.

Net na de Steenhopenweg een flatgebouw voor kabouters.
tip: Loop je even in oostelijke richting, kom je na 800 meter bij het Boomkroonpad. Dit is een leuke route die ter hoogte van de boomtoppen gebouwd is.

Bomen als sculpturen op het Pieterpad.

Het kabouter flatgebouw op het Pieterpad.

Drouwenerzand

In het laatste gedeelte van deze Pieterpad etappe, lopen we door het Drouwenerzand. Dit ligt ingeklemd tussen de Rolderrug en de Hondsrug. Begin vorige eeuw was dit gebied door overmatig plaggen en over begrazing één grote zandvlakte geworden. Dit langzaam verplaatsende zand was funest voor omliggende landbouw en wegen. Daarom werden er bomen en struiken geplant zoals in het Gasselterveld gedaan is. Daarmee is het Drouwenerzand nu een prachtige mix van bos, heide- en stuifzandgebied geworden.

Paarse heide op het Drouwenerzand. Aan de bosranden van het Drouwenerzand kleurt de heide paars.

Een drankje of een hapje kan je doen bij De Warme Bossen. Het ligt direct aan de route als je net uit de bossen bent gekomen. Het is dan nog maar 2km kilometer langs akkerlandschappen naar ons eindpunt, Schoonloo.

Het Pieterpad bankje bij Schoonloo.

Het Pieterpad bankje met de afstanden van het Pieterpad.

Voor onze Drentse Pieterpad wandeltocht zijn we bijna op de helft en ziet het er zo uit:

Hardenberg 67 km

Groningen 55 km

Samenvattend kan je gerust stellen dat deze met groen doorweekte wandeling je door unieke gebieden voert. Afwisselend word je verrast door een kerkje, een hunebed tweeling, exotische natuurkoeien, bossen met fluwelen bodems en paarse heide velden. s'Avonds als ik met de beentjes omhoog lig dan denk ik bij mezelf:"Ik zol haost zeggn: Ja 't mag wel zo"!

Accommodaties op of aan de route

50 m - Restaurant - Herberg De Loohoeve

Michelin | Beoordeeld met een 8,3!

Restaurant - Herberg De Loohoeve Dit herbergje ligt er prachtig bij. Het heeft een prachtig meertje in de tuin bij het terras.

Voortreffelijk uitgebreid ontbijt en een geweldige kaart met locale gerechten voor het avondeten. Direct aan het Pieterpad, en mooi aan het einde van van etappe 5/ start van van etappe 6.

300m - The Market hotel

| Beoordeeld met een 9,2!

Hotel The Market in hartje GroningenZittend aan de bar zie je links de grote markt, en rechts de nieuwe markt.

Nieuw, stijlvol en geluidgeïsoleerd hotel in het hart van Groningen. Tussen etappe 2-3.

Wist je dat?

Drenthe hoogte kaart.
 • Drenthe in de prehistorie dichter bevolkt was dan de randstad?
 • Dat het Drentse woord "smok" kus betekend?
 • Dat het Hof van Saksen 768 meter aan glijbanen heeft?
 • Centerparks de huttenheugte zijn dome volledig heeft vervangen in 2021?
 • Dat het Vakantiepark Puur Exloo super deluxe is?

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 600 meter met de glijbaan kan!

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparks in Huttenheugte! title= Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Fletcher

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden. Fletcher logo.

 • Zie de aanbiedingen
  bij onze partners:
 • Vakantieparken
 • Centerparcs logo.
 • Landal logo.
 • Roompot logo.
 • De Jong Intra logo
 • Arrangementen
 • Voordeeluitjes logo
 • Hotels
 • Hotel De Bonte Wever logo
 • Fletcher logo.
 • Accommodaties
 • Natuurhuisje-logo
 • booking.com logo
 • Heerlijke huisjes logo
 • Tui logo
 • Boeren glampings
 • Boerenbed logo
 • Farmcamps logo
 • Campings/ Glampings
 • Anwb logo
 • Eurocampings logo