Pieterpad etappe Zuidlaren - Rolde.

Drenthe op en top: Etappe 4 van het Pieterpad.

We lopen vandaag door het Nationaal landschap de Drentse Aa. De weelderige beeklandschappen en heuvelachtige heidevelden wisselen elkaar hier af. Om de paar kilometer kom je bij hunebedden en komen door prachtige oerbossen.

Kaart Pieterpad etappe 4: Zuidlaren - Rolde.

17,8 km

Kaart Pieterpad Drenthe.

Het Pieterpad van Zuidlaren tot Rolde is een typisch Drentse aangelegenheid. Hebben we met Zuidlaren de introductie van brinkdorpen gehad, wandelen we nu door de Drentse Aa. Een gebied waar we door de beekdalen en prachtige heidevelden van Drenthe gaan wandelen.

 • Zuidlaren - Rolde

 • Deze etappe is 17,8 KM
 • Over het Balloërveld loop je een flink stuk door los stuifzand.
 • Na 9 km kom je door Gasteren. Hier heb je ook een Pannenkoekenhuis waar je even een terras kan pikken.

Accommodaties aan het Pieterpad - Zuidlaren

50 m - Hotel B&B de Vredenhof

| Beoordeeld met een 9,1!

Hotel B&B de Vredenhof Hotel B&B de Vredenhof gefotografeerd vanaf het Pieterpad in Zuidlaren.

Mooie kamers en heerlijke bedden. In de morgen bakken ze zelf brood. Tussen etappe 3-4.

150 m - Brinkhotel

| Beoordeeld met een 7,9!

Brinkhotel Zuidlaren Het Brinkhotel Zuidlaren ligt direct aan de befaamde brink van de Zuidlaardermarkt.

We hebben heerlijk gedineerd in dit hotel, en het ontbijt was perfect! Tussen etappe 3-4.

Weerverwachting aankomende dagen:

Weer voorspelling Drenthe aankomende dagen

Tip: Grote stukken van deze route zijn door uitgestrekte natuurgebieden zoals het Baloërveld en de Gasterse duinen. Neem dus voldoende eten en drinken mee.

Handig boekje Pieterpad.

Boekje over het noordelijk deel van de Pieterpad route.

Vele mensen gebruiken dit Pieterpad boekje. Ze kijken dan even op de kaarten, of lezen over het gebied waar ze langs gaan komen.

In de uitgave van maart 2022, wordt het noordelijk deel met Drenthe in 192 pagina's beschreven.

Pieterpad verslag Zuidlaren - Rolde

Vanuit Zuidlaren vertrekken we in zuidwestelijke richting door het bosrijke Dennenoord. Hier lopen we langs vele paviljoens waaruit deze prachtig gesitueerde psychiatrische inrichting bestaat. Dit is het eerste gesticht van Nederland uit 1895, dat als zelfvoorzienende gemeenschap, verpleging en rust verschafte. Het Dennenoord complex heeft 18 paviljoens en is als park ingericht. Hierdoor is het de moeite waard om een extra rondje door het park te lopen. Er loopt een vrouw met rollator over het park, die de psalmen luidkeels en zuiver van toon zingt. We complementeren haar gezang, en horen haar even later nog steeds als we in Westlaren aankomen.

Hier lopen we onder de Hunebed Highway door, en komen dan vrijwel gelijk in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap de Drentse Aa. Het Schipborgsche Diep meandert hier door het groene landschap. We lopen over de brug en zien dat het water momenteel hoog staat. Op de brug staat een man die net de waterstand meet. "Het duurt nu al weken dat de waterstanden zo hoog blijven". "Zolang ik dit doe heb ik dat nog niet eerder meegemaakt" legt hij uit.

Restaurant De Liefde van de Drentse Aa aan de Schipborgse Diep. Restaurant De Liefde van de Drentse Aa aan de Schipborgse Diep.

Onze weg vervolgt langs het Diep en we kijken zo nu en dan prachtig over haar uiterwaarden. 2 Kilometer verder, steken we over. Hier ligt een smal houten voetgangers bruggetje, dat je zo in een prachtig bos brengt.

Wandelbrug over het Schipborgse Diep. Op het Pieterpad in de Drentse Aa. De Wandelbrug brengt je met droge voeten over het Schipborgse Diep.

Even verderop, lopen we langs een aftakking van het Diep, het Anloërdiepje geheten. De grond is drassig en gelukkig kan je over een planken verhoging lopen. Dit vlonder pad brengt je dan ook weer aan de overkant.

We lopen het beekdal uit de Gasterse duinen in. Dit heuvelachtig gebied staat vol met heide en begint al mooi paars te kleuren. Aan de rand van de heide staat er her en der een groepje kronkelig naaldbos. Eén groepje geeft zijn schaduw af aan een kudde koeien die daar op de grond liggen. Daarachter zie je in de verte vele bomen en liggen er vele beschutte vennen.

Tussen al dit prachtig glooiend paars en groen ligt ook Hunebed D10. Hoewel in het verleden meermalen verstoord, ligt dit hunebed er nu goed gerestaureerd bij. Zeker met de heide in bloei, is dit hunebed echt een heerlijke stek.

Hunebed D10 bij Gasteren. Hunebed D10 bij Gasteren.

Niet veel later komen we aan in Gasteren. Hier zit het Brinkzicht Pannenkoeken restaurant waar we even uitrusten. Gasteren ligt in het hart van de het Nationaal beek- en esdorpenlandschap de Drentse Aa. Als we even later langs de boerenessen weer onze weg vervolgen, zien we waarom dat is.

We steken het prachtige meanderende beekje het Gasterensche Diep over, en laten ons verassen door de schoonheid van het Balloërveld. Wel krijgen we dit stuk niet voor niets: Een groot deel van de route over het Balloërveld gaat namelijk over los stuifzand waar je voeten in zakken. In dit gebied liggen vele grafheuvels, die overigens makkelijk mist in dit toch al heuvelachtige gebied.

Wie wel opvallen zijn de schapen. Ze komen grazend voorbij en steken met zijn allen het Pieterpad over. Het zijn de Drentse Heide ras schapen, en werden tot voor kort met uitsterven bedreigt. Dankzij inspanningen van Schaapskooi Ballooërveld zijn er nu 400 Drentse heideschapen bijgekomen. Daarmee behoord Schaapskooi Ballooërveld tot de grootste kudde van Drenthe.

Drents Heideschapen op het Baloërveld. Drents Heideschapen op het Baloërveld.

Vlak voordat je het Balloërveld verlaat, kom je langs het grootste Pieterpad kunstwerk van Nederland. Hier ligt namelijk steencirkel De Baak. Zo'n 60 grote stenen liggen in een omtrek van 50 meter om een hele grote steen in het midden. Alles bij elkaar weegt het ruim 40 ton. De grote steen in het midden, met de afstanden naar Pieterburen en Sint Pietersberg, weegt 6 ton.

Voor diegene die niet zo ver gaan lopen staat er op de steen:

Een klein stoefie naar Rolde
Half uur gaons naar Gasteren.

Pieterpad monument de Baak. Het grootste Pieterpad monument: De Baak.

En dat kleine "stoefie" naar Rolde gaan we doen. In dit laatste stukje van de route komt de kerk van Rolde bij elk doorkijkje langzaam steeds dichterbij.

Rolde heeft 2 fotogenieke hunebedden staan. Dit is het hunebedden paar D18 en D17. D18 behoort mede dankzij haar symmetrie tot een van de mooiste hunebedden van Nederland. D17 heeft een kronkelige en uitgeholde boom naast de stenen staan, wat haar een romantische uitstraling geeft.

Bezoek tip: Breng de kerk in Rolde een bezoekje. Vanaf eind mei tot begin september kan je ook naar binnen: Elke dag van 10:00 tot 17:00 geopend. Verdere beschrijving van de kerk met rijke historie vind je in het reisverslag etappe 5 Rolde - Schoonloo.

Kort gezegd is Pieterpad etappe 4 "Drenthe puur sang". De beekriviertjes verhult in groene rust. De paarse heidevelden met zoemende bijen, schuifelende schaapjes en herkauwende runderen. En ook op deze route uiteraard de mooie hunebedden die deze etappe van het Pieterpad uniek maken.

Pieterpad overnachtingen - Rolde en Anderen

400 m - Slaopen en Stoet

| Beoordeeld met een 9,1!

B&B Slaopen en StoetRuime en gezellige gezamenlijke ruimte om zelf ook te koken.

Nette kamers, vriendelijke eigenaren. Tussen etappe 4-5.

2 km - De Herberg van Anderen

| Beoordeeld met een 8,1!

B&B Slaopen en StoetMet een luxe restaurant bij een prachtige openhaard. Echte herberg sfeer met een goede kaart voor zowel lunch als diner.

Fijne bedden, prima ontbijt. Tussen etappe 4-5.

2 km - Hof van Saksen

| Beoordeeld met een 8,5!

Luxe resort. Meerdere dagen te boeken.

Vakantiepark Hof van Saksen Ideaal als uitvalbasis voor meerdere Pieterpad etappes.

Prachtig resort met ruim 600 meter glijbanen paradijs! Tussen etappe 4-5.

Wist je dat?

Drenthe hoogte kaart.
 • Drenthe in de prehistorie dichter bevolkt was dan de randstad?
 • Dat het Drentse woord "smok" kus betekend?
 • Dat het Hof van Saksen 768 meter aan glijbanen heeft?
 • Centerparks de huttenheugte zijn dome volledig heeft vervangen in 2021?
 • Dat het Vakantiepark Puur Exloo super deluxe is?

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 600 meter met de glijbaan kan!

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparks in Huttenheugte! title= Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Fletcher

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden. Fletcher logo.

 • Zie de aanbiedingen
  bij onze partners:
 • Vakantieparken
 • Centerparcs logo.
 • Landal logo.
 • Roompot logo.
 • De Jong Intra logo
 • Arrangementen
 • Voordeeluitjes logo
 • Hotels
 • Hotel De Bonte Wever logo
 • Fletcher logo.
 • Accommodaties
 • Natuurhuisje-logo
 • booking.com logo
 • Heerlijke huisjes logo
 • Tui logo
 • Boeren glampings
 • Boerenbed logo
 • Farmcamps logo
 • Campings/ Glampings
 • Anwb logo
 • Eurocampings logo