Pieterpad etappe Schoonloo - Sleen.

Prehistorische grafheuvels, uitgestrekte natuurgebieden en neergestorte vliegtuigen: Etappe 5 van het Pieterpad.

Dit is een van de meest natuurrijke etappes van het hele Pieterpad. Je loopt over de keienweg door boswachterij Schoonloo. Dan via De Kijl met haar prachtige meren over de voetgangersbrug van het Oranjekanaal. We komen dan uit op het uitgestrekte bos met de vele verhalen: het Sleenerzand.

Route Pieterpad in Drenthe.

24,4 km

Kaart Pieterpad Drenthe.

  • Schoonloo - Sleen

  • Deze etappe is 24,4 KM.
  • Er is op deze route door de bossen geen water tappunt.
  • Geen eet of drinkgelegenheden direct aan deze route. Na 13km, nadat je de loopbrug over het Oranjekanaal genomen hebt, kom je in de buurt van Schoonoord. Daar heb je op 1,1 km van de route enkele cafetaria en restaurants.

Pieterpad verslag Schoonloo - Sleen.

We kiezen ervoor deze etappe vanaf een accommodatie te starten, die niet direct bij het startpunt ligt. Daarom nemen we eerst de auto naar het eindpunt in Sleen, en zetten daar onze fietsen neer. Dan rijden we naar het beginpunt, en gaan we het Pieterpad lopen. Na de wandeltocht fietsen we dan weer terug naar de auto.

Schoonloo.

We beginnen deze ochtend in een klein en stil wereldje, met zonnige vooruitzichten. Op de openbare parkeerplaats in Schoonloo zien we wat andere vroege vogels zich klaarmaken voor een wandel of fietstocht.

We beginnen onze Pieterpad route in een klein wereldje.We beginnen onze Pieterpad route in een klein wereldje.

Boswachterij Schoonloo.

Een groep grote zwammen in Boswachterij Schoonloo. Pieterpad - Drenthe.

We lopen het bos in en zien vrijwel direct een groep grote zwammen in Boswachterij Schoonloo. Gezien vanaf het Pieterpad - Drenthe.

Boswachterij Schoonloo ligt op de Rolderrug en lag lange tijd vol met stenen aangevoerd uit Scandinavië. Dit gebeurde tijdens het voorlaatste ijstijdvak, Saalien genoemd en duurde van 238 tot 126 duizend jaar geleden. In de vorige eeuw hebben mensen uit de werkverschaffing er onder andere flintwegen van gemaakt. Nu komt het Pieterpad over zo'n flintweg en we kijken we omlaag naar de stenen met 1000 kleuren die langzaam onder onze voeten doorglijden.

Keien pad Brinkakkers.

Het Pieterpad volgt de oude keienweg Brinkakkers. De stenen zijn met de hand uit omliggende velden gespit en bestraat door werklieden uit de werkverschaffing.

Vlak bij de overgang met de N367 zou ook het zogenaamde stenen Flintenbankje moeten staan, en dateert ook uit de tijd van de werkverschaffing. We hebben het bankje echter niet kunnen vinden. Hier is overigens ook bushalte Ellertshaar, die verbinding met Emmen- Assen maakt en waar je gemakkelijk de Pieterpad route zou kunnen starten of eindigen.

Heidevelden Boswachterij Schoonloo.

De mist is een stuk minder in de bossen. Maar ook op de heidevelden aangekomen, trekt het inmiddels lekker open. De eerste zonnestralen verwarmen ons lijf. De webben van de spinnen kunnen nog geen afscheid nemen van deze mist, maar dat gaat geen uur meer duren.

Na dit natuurgebied steken we dwars door 3 akkers naar het volgende natuurgebied: Dat natuurgebied wordt bewoond door de 2 reuzen Ellert en Brammert.

Dauw op de spinnenwebben van Boswachterij Schoonloo. Ochtenddauw op de spinnenwebben van Boswachterij Schoonloo. Gezien vanaf het Pieterpad in Drenthe.

Na dit natuurgebied steken we dwars door 3 akkers naar het volgende mystieke natuurgebied: Dat natuurgebied wordt bewoond door de 2 reuzen Ellert en Brammert.

Uitzicht vanuit 3 tiny houses op de akkers grenzend aan het Pieterpad. Uitzicht vanuit 3 tinyhouses op de akkers grenzend aan het Pieterpad.

Accommodaties op of aan de route

0m - Tinyhouses Orvelte

| Nieuwe accommodaties!

Tinyhouse Orvelte.Heerlijke vrije stek met prachtig ver uitzicht, direct aan het Pieterpad.

Deze knusse tinyhouses hebben eigen verwarming, douche, wc, koelkast en keukenblokje met waterkoker & koffiezet apparaat. Sla de deuren maar open want het uitzicht is prachtig! Aan etappe 6.

50 m - Restaurant - Herberg De Loohoeve

Beoordeeld met een 8,3!

Restaurant - Herberg De Loohoeve Rustiek hotelletje met een prachtig meertje in de tuin bij het terras.

Voortreffelijk uitgebreid ontbijt en een geweldige kaart met locale gerechten voor het avondeten. Direct aan het Pieterpad, en lekker makkelijk aan het einde van van etappe 5/ start van van etappe 6.

Pieterpad Ellertsveld en Sleenerzand.

Ellertsveld

Niet veel later lopen we het natuurgebied dat tussen de gehuchtjes De Kiel en Wezuperbrug ligt. Dit is het bos waar het sprookje van de reuzen Ellert en Brammert zich af zou hebben gespeeld.

Zoals met elk volksverhaal dat van mond tot mond overgebracht wordt, zijn er verschillende fantasierijke versies van het verhaal. Maar de strekking blijft wel altijd dezelfde.

Het verhaal van Ellert en Brammert

408 jaar geleden leefden op het Ellertsveld 2 meedogenloze Reuzen. Het waren vader en zoon, Ellert en Brammert. Ze maakte vanuit hun hol het Ellertsveld onveilig. Elke voorbijganger werd met een systeem van lange touwtjes en belletjes opgespoord en beroofd. Toen de 2 op een es van het gehuchtje Orvelterveen het mooie jonge meisje Marieke zagen, hebben ze haar ontvoerd. In hun hol moest ze 7 jaar lang klusjes voor de 2 opknappen. Terwijl het roven gedaan werd door de één, bleef de ander over Marieke waken. Op een dag toen één van de belletjes weer rinkelde ging Brammert polshoogte nemen. Marieke was net begonnen om Ellert te scheren en greep haar kans te ontsnappen. Ze sneed de keel van Ellert door en rende naar huis. Brammert zag bij terugkomst wat er gebeurd was en zette woedend de achtervolging in. Hij kon haar niet meer inhalen. De volgende morgen zag men dat er in de deur, die het meisje achter zich had dichtgeslagen, een grote bijl was blijven steken. Alle inwoners van Orvelterveen zijn uit angst voor de wraak van Brammert uit het dorpje gevlucht.

Van het gehuchtje Orvelterveen zijn bij onderzoek in 1911 lemen vloeren teruggevonden. Het lag tussen de Kiel en Orvelte en het Pieterpad komt hier in de buurt.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert.

In Schoonoord ligt ook het openluchtmuseum Ellert en Brammert. In de klas van het pittoreske schooltje op het museum, wordt dit verhaal nog altijd door vrijwilligers verteld.

De kans bestaat dat je schaapjes tegenkomt die de kleinere heideveldjes hier begrazen. Het Pieterpad komt door dit graasgebied heen en je loopt prachtig tussen 2 meren.

Ellertsveld met schapen en geiten. Ellertsveld met schapen en geiten.

Gletsjerkuil aan het Pieterpad

Leuk om te weten is dat op nog geen 200 meter oostelijk van het Pieterpad een gletsjerkuil ligt. Een ronde "krater" die tijdens de permafrost door ijs een berg was. Het onderliggende ijs had de vorm van een ronde lens en duwde de grond omhoog. Na ontdooing is het water weer weg kunnen lopen en de grond ingezakt. Een gletsjerkuil word ook wel een pingoruïne genoemd.

We verlaten dit "sprookjes bos" en steken het Oranjekanaal over om in het Sleenerzand te komen.

Voetgangersbrug over het Oranjekanaal. Voetgangersbrug over het Oranjekanaal. Honger of dorst? Ga dan hier over de brug links.

Sleenerzand

Het Pieterpad gaat over de brug rechts, en loopt een paar honderd meter langs het kanaal, om dan links het Sleenerzand natuurgebied in te lopen. Niet veel verder kom je langs een afgezet open stuk waar we 2 Schotse hooglanders zien staan. Zichtbaar genieten ze van het paarse uitzicht.

Schotse hooglanders genieten in de schaduw van de paarse heide. Schotse hooglanders genieten in de schaduw van de paarse heide.

Beeld ter nagedachtenis aan Pieterpad moeder: Toos Goorhuis - Tjalsma.

Tussen 1976 en 1983 zette Toos, samen met haar wandel vriendin Bertje Jans het Pieterpad uit. Dit langste afstand wandelpad van Nederland is sinds die tijd ook uitgegroeid de bekendste. Toos (geboren te Leiden 30-6-1915 – overleden te Tilburg 5-1-2004), heeft de route in 1978 initieel uitgezet voor haar kinderen en bekenden. Pas in 1983 zou de officiële opening van het Pieterpad plaatsvinden.

Het beeld heet "Blick in den Stein" en bestaat uit 6 ton Graniet. Het is gemaakt door kunstenaar Joachim Karbe, en is in 2004 onthuld door Bertje Jans. 10 meter voor het beeld is de plaquette met de afbeeldingen van de 2 vriendinnen.

Beeld Toos Goorhuis - Tjalsema. Beeld "Blick in den Stein" voor Toos Goorhuis - Tjalsema 1915-2004.

Grafheuvelveld de Galgenberg.

De Galgenberg is een relatief grote prehistorische grafheuvel. Hij heeft in het verleden zelfs een gracht gehad. De heuvel is in verschillende periode aangepast met de gracht, of later met palen, die nu weer teruggeplaatst zijn. Waarschijnlijk is de berg ook uitgerust geweest met een galg en een tijd gebruikt als afschrikmiddel. Verder liggen verspreid over dit gebied 45 kleinere grafheuvels.

Hunebed D49

Dit is een hunebed gerestaureerd in 1959 en word ook de Papeloze kerk genoemd. Bijzonder is dat hij voor de helft onder een zandheuvel ligt. Dit omdat aangetoond is, dat dit in het stenentijdperk ook zo was. Het ligt op 300 meter ten oosten van het Pieterpad.

Vliegtuigmonument Halifax bommenwerper W.O. 2

Direct aan het pad staat ook het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van een neergeschoten Engelse bommenwerper. Aluminium wrakstukken van het vliegtuig zijn in het monument verwerkt.

Halifax bommenwerper crash monument. Halifax bommenwerper crash monument.

Meer informatie: Lees hier meer over het Sleenerzand.

Sleen

De laatste 3 km van de etappe grenzen aan akkers en daardoor kunnen we onze eindbestemming in de verte al zien. Het kerkje van Sleen, dat met te punt net ver genoeg boven de bomen uitsteekt.

Concluderend mag ik gerust zeggen, dat de langste etappe van het Pieterpad in Drenthe, bol staat van de natuur. Van de 24 km, zijn er ruim 20 km in de natuur. Behalve op het begin- en eindpunt komen we niet door de bewoonde wereld. Daarmee zonderen we ons op etappe 6 eens heerlijk een dagje af van alle drukte!

Weerverwachting aankomende dagen:

Weer voorspelling Drenthe aankomende dagen

Tip: Grote stukken van deze route zijn door natuurgebied. Neem voldoende eten en drinken mee want etappe 6 van het Pieterpad heeft direct aan de route zijn geen eetgelegenheden.

Handig boekje Pieterpad.

Boekje over het noordelijk deel van de Pieterpad route.

Vele mensen gebruiken dit Pieterpad boekje. Ze kijken dan even op de kaarten, of lezen over het gebied waar ze langs gaan komen.

In deze uitgave LAW 9.1, wordt het noordelijk Pieterpad deel met Drenthe in 192 pagina's beschreven.

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs Ideaal voor gezinnen.

Heerlijk zwemparadijs en super veel ander vermaak voor jong en oud. Vlak bij vestingstad Coevorden, en Plopsaland om de hoek.

Wist je dat?

Drenthe hoogte kaart.

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan! Hof van Saksen.

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparcs in Huttenheugte! Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Fletcher

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden. Fletcher logo.

Vakantie aanbieders in Drenthe.