Takken hangen her en der over het water. Aan de waterkanten, zie je regelmatig de "sigaren" van de grote lisdodde tussen het riet staan. Had je op de vorige Pieterpad etappe een overdosis aan natuur, krijg je vandaag een prettige mix van kanalen en riviertjes.
Voor het grootste gedeelte lopen we over verharde wegen en paden. In de gehuchtjes als Den Hool, Holsloot en Dalerveen hebben ze in de zomermaanden allemaal een gelegenheid waar je een kopje koffie met iets lekkers kan krijgen. We kregen zelfs een drankje aangeboden door de kinderen van de Stidalschool in Dalerveen!
21,3 km
Kaart Pieterpad Drenthe.
Met 10 nieuwe accommodaties heb je in Dalerveen keuze uit o.a. tentlodges, tinyhouses of luxe chalets met sauna.
De start van vandaag is vanaf de parkeerplaats bij de supermarkt in het centrum van Sleen. De wolken schuiven langzaam voorbij, en delen de hemel in een strakblauw en wit gedeelte. Zo meteen zal de zon zich laten zien en niet meer vertrekken tot vanavond.
Na een paar minuutjes op het Pieterpad kijk je de Schultestraat in en zie je molen De Hoop staan. Deze molen is in 1915 vanuit Amersfoort naar Sleen verplaatst. We besluiten om even van het pad af te wijken om de molen te gaan bekijken.
Molen De Hoop.
Knusse huizen in Sleen.
Het Pieterpad loopt vanuit Sleen door een bosstrook.
In Sleen zie je vele knusse huizen staan die op zichzelf al op een ansichtkaart kunnen. Net buiten de bebouwde kom, slaan we een pad op dat ons door een brede groenstrook lijdt.
De oerbossen van de vorige etappe laten we achter ons. Want vandaag lopen we langs vele kanalen die lange tijd gebruikt werden voor de ontginning van het veen. Vandaag de dag worden enkele van deze kanalen gebruikt voor de pleziervaart.
Kanalen met riet en waterplanten.
De vele vergezichten over de kanalen hebben ieder haar eigen charme.
Om dit oude veengebied te doorkruisen, loopt het Pieterpad vandaag over maar liefst 4 bruggen. 3 daarvan zijn mooie draai- of ophaalbruggen.
De Draaibrug de Hoolbrug, met brugwachtershuisje.
We steken de Haarbrug over. Deze brug, en de Hoolbrug die we later zullen tegenkomen, zijn zowel draaibruggen met ongelijke armen, als tuibruggen. Het draaipunt van de brug ligt op een eiland in het kanaal. Beide bruggen hebben het draaipunt niet in het midden, maar meer op een eiland dicht aan de kant van het kanaal. Zo is er meer ruimte voor doorgang van de boten. De korte arm is uitgerust met extra gewicht om het verschil in belasting uit te balanceren. De uiteinden van de armen én de aansluiting met het landhoofd zijn boogvormig. Dit om de aansluiting passend te maken, en zodoende de draai te kunnen maken. Midden boven het draaipunt, aan de zijkant van de brug, zijn 2 blauwe gietijzeren pijlers gemonteerd. Met dikke ijzeren tuikabels hangt het brugdek aan deze pijlers.
In mijn voorbereiding om het Drentse Pieterpad te lopen, kreeg ik het vermoeden dat deze etappe wel eens de minst mooie kon zijn. Wellicht omdat we veel over de weg lopen.
...mijn vermoedens zijn nu geheel ontkracht.
De wegen zijn erg rustig, en je loopt grotendeels langs de waterkant. Kijk je naar de overkant zie je alles 2 keer; de reflectie van boven ondersteboven, en "boven" zelf. Soms lijkt de rechte waterlijn op een 2de horizon en is de strook tussen het water en de lucht een zwevend geheel geworden.
De kersen op de taart zijn de prachtige bruggetjes waarover je loopt. Pieterpad etappe Schoonloo - Sleen is zeer bijzonder. Dit door veen afgraving gevormde landschap komen we namelijk niet meer tegen.
tip: Grote stukken van deze route zijn door uitgestrekte natuurgebieden. Vooral etappe 6 is natuurgebied zonder bebouwde kom. Neem dus voldoende eten en drinken mee.
Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 768 meter met de glijbaan kan!
Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!
Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.
Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.